Vlaams museum in Madrid

Rubens, De opvoeding van de Heilige Maagd Maria, 1630-1635. Olieverf op doek, 194×140 cm.
Rubens, De opvoeding van de Heilige Maagd Maria, 1630-1635. Olieverf op doek, 194×140 cm. Foto Museo Carlos de Amberes

Spanje is een nieuw museum rijker, in Madrid, het Museo Carlos de Amberes met kunstwerken van Vlaamse en Hollandse meesters uit de 15de tot de 17de eeuw, zoals Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brueghel. De werken zijn in bruikleen gegeven door culturele instellingen in Antwerpen, Parijs en Madrid. Over de duur van de bruiklenen wordt nog onderhandeld. „Onze collectie zal mogelijk van tijd tot tijd wisselen”, zegt directeur Catherine Geens. Het topstuk is volgens haar een 16de-eeuws Vlaams wandtapijt, geleend uit de Spaanse koninklijke collecties.

De Spaanse koning Felipe VI heeft het museum, dat de culturele banden met de Lage Landen moet verstevigen, vandaag geopend. Initiatiefnemer van het museum is de Fundación Carlos de Amberes, die in de 16de eeuw werd opgericht, in de tijd dat Spanje en de Lage Landen politiek aan elkaar verbonden waren.

De stichting is genoemd naar zijn oprichter, de Vlaming Karel van Antwerpen die in de 16de eeuw naar Madrid verhuisde. Hij schonk enkele gebouwen aan de stad. Daarin werd een gasthuis gevestigd voor pelgrims en zieken uit de Lage Landen. De stichting kreeg rond 1985 een meer culturele opzet. Sindsdien organiseerde zij zo’n vijftig tentoonstellingen. „Het telkens wisselen van tentoonstellingen was vrij kostbaar”, zegt Geens. „Het plan er een permanent museum van te maken is uit financiële noodzaak geboren. Dat is goedkoper en zal ook meer bezoekers trekken.” Er kwamen jaarlijks 70.000 bezoekers, men hoopt nu op 100.000. Eén kunstwerk is van de stichting, Het Martelaarschap van de Heilige Andreas door Rubens. Daarnaast hangen er 43 bruiklenen, waarvan 21 uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, dat wegens een grote verbouwing tot 2017 gesloten is.

    • Claudia Kammer