Veilinghuis Christie’s onderzoekt eigen rol in de verkoop van roofkunst in de DDR

De Nederlandse afdeling van Christie’s gaat een intern onderzoek instellen naar de rol die het veilinghuis had bij de verkoop van roofkunst in de DDR.

Een veiling bij Christie's in Amsterdam.
Een veiling bij Christie's in Amsterdam. Foto ANP / Evert Elzinga

De Nederlandse afdeling van Christie’s gaat een intern onderzoek instellen naar de rol die het veilinghuis had bij de verkoop van roofkunst in de DDR. Tussen 1979 en 1989 kochten Nederlandse handelaren voor 60 miljoen gulden aan gestolen kunst in de DDR, schrijft EenVandaag.

ladingen kunst naar amsterdam

De Oost-Duitse kunst zou zijn gestolen door een geheime tak van het ministerie van Handel in Oost-Berlijn. In de jaren tachtig zouden regelmatig kunstladingen naar de Amsterdamse vestiging van Christie’s zijn gebracht. Wat niet verkocht werd, werd in Lisse gestald, schrijft het actualiteitenprogramma.

Het veilinghuis doet alles om “helder en transparant met herkomstkwesties en eigendomsclaims om te gaan”, zegt een woordvoerder tegen persbureau Novum. Omdat de zaak zo oud is kan Christie’s niet direct reageren. Aanvankelijk ontkende de Amsterdamse tak van Christie’s dat het veilinghuis ooit iets met DDR-roofkunst te maken had gehad.