Twee tieners gedood in Donetsk, bestand Oost-Oekraïne onder druk

Een beschadigde auto in Donetsk. Foto AFP/Alexander Khudoteply

Bij bombardementen in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn vandaag twee tieners om het leven gekomen. De jongens, onder wie één van 14, waren op een sportveld bij een school aan het voetballen toen ze werden geraakt. Drie anderen raakten gewond. President Petro Porosjenko heeft aangekondigd dat hij weer meer troepen wil sturen naar de Donbass.

De wapenstilstand die begin september werd afgekondigd en die in de praktijk nooit volledig is nageleefd - gevechten in Oost-Oekraïne bleven immers in volle hevigheid doorgaan - staat na de separatistenverkiezingen van vorig weekend meer dan ooit onder druk. Kiev heeft tot woede van de opstandelingen een wet van tafel geveegd waarmee naast gedeeltelijke autonomie ook overheidssubsidies werden gegarandeerd voor de zelf-uitgeroepen volksrepublieken.

Een schijnbestand

De separatisten vinden dat hun gekozen leiders direct moeten kunnen onderhandelen met Kiev, maar dit weigert de regering. De recente ontwikkelingen komen erop neer dat beide partijen zich nu niet meer houden aan de twaalf afspraken in het vredesplan, meldt persbureau Reuters. Begin oktober schreef Hubert Smeets, redacteur Midden- en Oost-Europa bij NRC, al over het schijnbestand (€):

Het bestand in Oost-Oekraïne is amper een wapenstilstand te noemen. De slag om Donetsk is in volle hevigheid gaande. Of beter, de ‘Slag om Sergej Prokofjev’, het pas twee jaar oude vliegveld van Donetsk dat is vernoemd naar de Russische componist (1891-1953).

De strijd om het vliegveld is nog steeds gaande. Vermoedelijk zijn de jongens die vandaag om het leven kwamen nevenschade in de strijd om de luchthaven. Het sportveld waar zij bezig waren ligt op ongeveer drie kilometer afstand van de frontlinie.

‘Langere sanctielijst’

Ondertussen zou de Oekraïense onderminister van Defensie vandaag op basis van militaire inlichtingen hebben gezegd dat er steeds meer Russische troepen worden gesignaleerd in de regio’s Donetsk en Loegansk. President Porosjenko heeft nu extra troepen gestuurd om te zorgen dat steden in de Donbass die in handen zijn van de regering, dat ook blijven. Hij houdt rekening met een nieuw offensief van de rebellen.

De situatie in de door pro-Russische rebellen bezette gebieden begint steeds meer te lijken op die van een frozen conflict, vergelijkbaar met het Transnistrisch conflict tussen Moldavië en het door Rusland gesteunde Transnistrië. Volgens Reuters vrezen westerse regeringen dat dit - een Russisch protectoraat - de situatie is waar Rusland op uit is. Het Kremlin ontkent directe betrokkenheid in het conflict, maar kreeg desondanks te maken met Amerikaanse en Europese sancties.

Die strafmaatregelen van de EU blijven als het aan bondskanselier Merkel ligt voorlopig gehandhaafd. Ze zei vandaag dat de separatistenleiders in Oost-Oekraïne ook moeten worden toegevoegd aan de sanctielijst.

De verkiezingsuitslag in de zelf-uitgeroepen volksrepublieken van Donetsk en Loegansk wordt niet erkend door Kiev, Europa of de Verenigde Staten, maar wél door Rusland. VN-chef Ban Ki-moon waarschuwde gisteren dat ze een averechts effect zouden hebben.

    • Laura Klompenhouwer