Rutte: Maleisië meer betrokken bij onderzoek aanslag

De Nederlandse premier Mark Rutte noemde het vanmorgen op een persconferentie in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur „volstrekt logisch” dat Maleisië „volledig betrokken wordt” bij het onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Eerder heeft Rutte in Den Haag juist gezegd dat Maleisië weet dat het geen onderdeel kan worden van het onderzoeksteam.

Op de persconferentie zei de Maleisische premier Najib Razak te verwachten dat zijn land binnen enkele dagen zal toetreden tot het onderzoeksteam. Het is onduidelijk waarom het bezwaarlijk is dat Maleisië deel uitmaakt van het onderzoek en wie de toetreding dwarsboomt. Mogelijk speelt een rol dat Maleisië de doodstraf hanteert.

Vorige week zei de Maleisische ambassadeur in Den Haag in Nieuwsuur ontevreden te zijn over de marginale rol van zijn land. Volgens premier Najib is die onvrede na zijn gesprek met Rutte weggenomen.

Rutte wilde op de persconferentie niet zeggen waar eventuele daders berecht moeten worden. „Eerst is een diepgravend en onafhankelijk onderzoek nodig”, zei de premier, die nu doorvliegt naar Australië voor overleg met premier Tony Abbott.