Hiddema hoeft geen rectificatie - Oppenheimer gaat toch in beroep

Strafpleiter Hiddema hoeft geen rectificatie meer van cartoonist Oppenheimer, die hem in een spotprent een ‘louche advocaat’ had genoemd. Vrijdag had Hiddema in een kort geding nog zo’n rectificatie afgedwongen.

Archieffoto van advocaat Theo Hiddema bij de rechtbank in Amsterdam voor de zaak van de Damschreeuwer.
Archieffoto van advocaat Theo Hiddema bij de rechtbank in Amsterdam voor de zaak van de Damschreeuwer. Foto ANP / Evert Elzinga

Strafpleiter Hiddema hoeft geen rectificatie meer van cartoonist Ruben L. Oppenheimer, die hem in een spotprent een ‘louche advocaat’ had genoemd. Vrijdag had Hiddema in een kort geding nog zo’n rectificatie afgedwongen.

Update 15.51 uur: Oppenheimer heeft zojuist besloten inderdaad niet te rectificeren. Naar eigen zeggen staat zijn beslissing echter los van wat Hiddema meldt. Hij gaat wel in hoger beroep. “Wat Hiddema ook zegt, dat verandert niets aan dit schokkende vonnis. En daarvoor ga ik in hoger beroep.”

Hiddema laat zijn advocaat in een persbericht zeggen:

“Hij heeft geen belang meer bij een rectificatie in een wekelijks Maastrichts huis-aan-huisblad – hoe eerbiedwaardig ook – omdat iedere weldenkende lezer de boodschap inmiddels begrepen heeft. Er zullen dan ook geen dwangsommen worden verbeurd.”

De reactie van Opperheimer op de zaak (inclusief tikfout).

Twitter avatar RLOppenheimer Ruben L. Oppenheimer Juridisch is dít verstandiger. Wil ik mij hier als satiricus nu werkelijk bij iedere cartoon mee moeten bezighouden? http://t.co/LF8xsLjMcg

‘Crowdfunding’ voor dwangsom

Hiddema reageert op een inzamelactie van verschillende media om geld voor de dwangsom bijeen te brengen, zodat Oppenheimer niet hoeft te rectificeren. Hij wijst er ook nog op dat zo’n actie zinloos is; hij zou moeiteloos bij de rechter de dwangsom kunnen laten verhogen, om Oppenheimer alsnog tot rectificatie te dwingen:

“Overigens gaat de heer Oppenheimer er ten onrechte vanuit, dat je in Nederland een veroordeling tot rectificatie kunt ‘afkopen’ door dwangsommen te betalen.”

Volgens Opperheimer kwam het idee voor het ‘crowdfunding’ niet van hem, zoals Hiddema stelt:

“Dit is dus onzin. Die crowdfunding is een idee van derden.”

Bekijk hieronder het hele persbericht van Hiddema’s advocaat.

    • Wilfred Takken