Schilderij Van Gogh levert bijna 50 miljoen euro op

Het kunstwerk Stil Leven, Vaas met rode klaprozen en madeliefjes, van Vincent van Gogh heeft dinsdag op een veiling van Sotheby’s in New York 61,8 miljoen dollar (49,3 miljoen euro) opgeleverd.

Het schilderij, Stil Leven, Vaas met rode klaprozen en madeliefjes, van Vincent van Gogh werd dinsdag geveild bij Sotheby's.
Het schilderij, Stil Leven, Vaas met rode klaprozen en madeliefjes, van Vincent van Gogh werd dinsdag geveild bij Sotheby's. Foto AFP/Don Emmert

Het kunstwerk Stil Leven, Vaas met rode klaprozen en madeliefjes, van Vincent van Gogh heeft gisteren op een veiling van Sotheby’s in New York 61,8 miljoen dollar (49,3 miljoen euro) opgeleverd. Dat is meer dan de dertig tot vijftig miljoen dollar die werd verwacht. De koper van het schilderij is onbekend.

Het schilderij werd door Van Gogh gemaakt in 1890, enkele weken voor zijn dood. Het is niet voor het eerst dat er zoveel geld betaald wordt voor een schilderij van de Nederlandse meester. Het hoogste bedrag dat ooit werd neergelegd voor een Van Gogh is 82,5 miljoen dollar (65,8 miljoen euro), dat in 1990 werd betaald voor zijn schilderij Portret van Dr. Gachet.

80 miljoen voor sculptuur

Een sculptuur van de Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti (1901-1966) heeft bij de veiling 101 miljoen dollar (80 miljoen euro) opgebracht. Dat is het een na hoogste bedrag dat ooit voor een werk van deze kunstenaar is betaald. Van tevoren werd geschat dat het bronzen beeld Strijdwagen (1951-52) zo’n 90 mln dollar zou opbrengen. Het duurste werk van Giacometti is Lopende man 1, dat vier jaar geleden voor 104,3 mln dollar werd verkocht.