Scherpe winstgroei ING, bank lost staatssteun af

Belangrijk keerpunt voor in 2008 geredde bank.

ING lost komende vrijdag het laatste deel af van de de lening die zij van de staat kreeg. Het concern maakt de laatste 1 miljard euro een half jaar eerder over dan gepland. Volgens ING heeft de staat dan in totaal 5,3 miljard euro aan rente verdiend, op een oorspronkelijke lening van 10 miljard en enkele andere vormen van steun.

Het aflossen van het laatste deel van de staatssteun vormt een belangrijk keerpunt voor ING. Toen ING in 2008 staatssteun kreeg, werden daaraan strenge voorwaarden verbonden. Het concern moest zichzelf opknippen en onderdelen verkopen. Met die operatie is het concern bijna klaar, zo werd vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Topman Ralph Hamers sprak van „uitstekende resultaten”. Verbeterde economische omstandigheden en hogere rentebaten hebben de winst van ING Bank het afgelopen kwartaal opgestuwd. Die winst kwam een kwart hoger uit dan in het zelfde kwartaal een jaar geleden. ING Bank boekte een winst van 1 miljard euro.

Een van de belangrijkste oorzaken was het fors lagere voorzieningenniveau. De bank hoefde over de afgelopen drie maanden veel minder geld apart te zetten voor probleemkredieten, kredieten die waarschijnlijk niet of nauwelijks worden afbetaald. Doorgaans is dat een belangrijk teken van (voorzichtig) economisch herstel.

De voorzieningen kwamen uit op 0,3 miljard euro, 42 procent minder dan een jaar geleden. Ook ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar was er sprake van een stevige daling (van 21 procent). De voorzieningenniveaus blijven wel nog altijd hoog vergeleken met voor de financiële crisis.

Een andere belangrijke oorzaak waren de aanzienlijk gestegen rente-inkomsten. Die namen toe met 8 procent naar 3,2 miljard euro. De rente-inkomsten zijn gestegen mede doordat ING hogere rentes is gaan rekenen aan klanten. Tegelijkertijd heeft zij de rentes die het betaalt aan klanten, op bijvoorbeeld spaargeld, verlaagd.

ING Group heeft onlangs haar Europese verzekeringstak NN Group naar de beurs gebracht, evenals haar Amerikaanse verzekeringsdivisie, Voya. Haar resterende belangen daarin hebben een marktwaarde van 9,7 miljard euro. ING Group wil die spoedig afstoten.

Hamers wees er op dat ING goed uit het grote bankenonderzoek was gekomen van de Europese Centrale Bank. Direct na die uitkomst hintte hij al op aflossing van de staatssteun.