Republikeinen veroveren Senaat - ‘dramatisch’ voor Democraten

Aanhangers van de Republikeinse partij vieren hun overwinning in de Congresverkiezingen in Denver. Foto Reuters / Rick Wilking

De Republikeinse partij heeft een meerderheid behaald in de Amerikaanse Senaat. Dat melden verschillende media aan de hand van exit polls.

Met de overwinning van Joni Ernst in Iowa (de eerste vrouwelijke senator in de geschiedenis van de staat) en Thom Tillis in North Carolina hebben de Republikeinen meer dan de zes benodigde zetels - zeven om precies te zijn - veroverd om de Senaat uit handen van de Democraten te halen. Dat bevestigen onder andere Fox, CNN en persbureau AP. De Republikeinse partij won naast Iowa en North Carolina ook zetels in Montana, Colorado, West Virginia, South Dakota en Arkansas.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het lijkt voorbij. Volgens Fox wonJoni Ernst Iowa, volgens AP Thom Thillis in North Carolina. Beide zeges zijn fataal voor de Democraten.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Alles wijst erop dat de Republikeinse Senaatswinst groter wordt dan de +6 van 2010, destijds een rampverkiezing voor Obama.

‘Dramatisch verlies voor Democraten’

Het verlies van de Democraten is “dramatisch”, zo reageert onze correspondent Guus Valk op de resultaten van vannacht:

De uitslag is dramatisch voor de Democraten, omdat ze nog veel slechter is dan voorspeld, omdat het verlies ook groot is in het Huis en bij de gouverneursraces. Eigenlijk hebben ze bijna overal ondergepresteerd, en geen enthousiasme in de eigen achterban kunnen losmaken. De kiezer heeft Obama afgewezen, niet de individuele kandidaten. Hij zal daar nu een prijs voor betalen in Washington: stagnatie, geen steun voor nieuwe voorstellen, mogelijk nieuwe ellende bij begrotings- of schuldenkwesties.

Volgens Reuters en onderzoeksbureau IPSOS zullen de Republikeinen uiteindelijk 52 van de honderd Senaatszetels veroveren.

The Washington Post maakte een overzichtelijke reconstructie van de verkiezingsnacht en hoe de Democraten de controle van het Capitool verloren.

Harry Reid feliciteert Republikeinse opvolger

Mitch McConnell, de conservatieve leider van de Republikeinen in de Senaat, werd vannacht herkozen als senator voor de staat Kentucky. De meerderheid van zijn partij in de Senaat maakt van hem de nieuwe meerderheidsleider. Harry Reid, de Democraat die deze belangrijke functie nu nog in handen heeft, feliciteerde McConnell vannacht met de verovering van de Senaat. Reid riep zijn Republikeinse opvolger op samen te werken met de Democraten, meldt persbureau Reuters.

Of McConnell Reid opvolgt, is misschien nog niet zo vanzelfsprekend. Volgens onze correspondent is een machtsstrijd binnen de GOP best mogelijk. Zeker na een steek van mogelijke presidentskandidaat Ted Cruz op CNN.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Interessant bommetje legt @SenTedCruz nu op CNN: wil niet zeggen of hij Mitch McConnell blijft steunen als fractieleider. Revolte na winst?

Valk:

De GOP heeft gewonnen, maar het zal daar niet saai worden. Meerdere vleugels eisen de overwinning op, waaronder de rechtervleugel onder leiding van Ted Cruz. Cruz suggereert dat het leiderschap van McConnell (straks de majority leader) niet veilig is. Dat kan volgende week nog spannend worden.

Obama gaat het moeilijk krijgen

Het verlies van de Democraten wordt grotendeels verweten aan Obama en de problemen waar zijn regering de afgelopen jaren tegenaan liep: zoals de shutdown en de moeizame implementatie van Obamacare.

De overwinning van de Republikeinen zorgt voor een grote machtsverschuiving in Washington. De partij heeft namelijk ook het Huis van Afgevaardigden in handen. Dit maakt de laatste twee jaar van het presidentschap van Barack Obama bijzonder moeilijk. Hij zal zijn voorgenomen wetgeving en ambities moeten aanpassen aan een onverdeeld Republikeins Huis van Afgevaardigden en Senaat.

Geen verklaring Obama

Naar verwachting zal het Witte Huis vannacht geen verklaring meer afgeven over de verkiezingsresultaten of de Republikeinen feliciteren met hun zege, meldt CNN verslagever Jim Acosta. Regeringsfunctionarissen bevestigen wel dat Obama vrijdag met leiders van beide partijen een overleg zal hebben om zo snel mogelijk te acclimatiseren aan de nieuwe machtsverhoudingen in Washington.

Volg alle uitslagen van de Amerikaanse Congresverkiezingen op deze overzichtelijke kaart van The New York Times of die van The Washington Post.

Waar gingen deze verkiezingen om? Lees ‘Amerikanen gaan vandaag naar de stembus. En Obama krijgt het moeilijk’

    • Hans Klis