Republikeinen brengen eerste slagen toe in Amerikaanse verkiezingen

De nieuwe Republikeinse senator van Kentucky Mitch McConnell en zijn vrouw Elaine Chao na het stemmen in Louisville, 4 november 2014.
De nieuwe Republikeinse senator van Kentucky Mitch McConnell en zijn vrouw Elaine Chao na het stemmen in Louisville, 4 november 2014. Foto Reuters / John Sommers II

De Republikeinse partij lijkt in de eerste exit polls en uitslagen al enkele gevoelige overwinningen te hebben behaald in de Amerikaanse Congresverkiezingen. Onder andere in de staten West-Virginia, Arkansas en Kentucky diende het de Democraten al fikse slagen toe, meldt persbureau Reuters. De vrees voor die laatste partij is dat de ingezakte populariteit van president Barack Obama hen op zetelverlies komt te staan in de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Krijgen Republikeinen Huis van Afgevaardigden én Senaat in handen?

NBC voorspelt dat de Republikeinen er vannacht in zullen slagen om hun meerderheid te behouden in het Huis van Afgevaardigden. Volgens de exit polls van de Amerikaanse zender zal de partij 242 van de 435 zetels halen, terwijl Democraten zullen stranden op 193 (foutmarge: 8 zetels).

De kansen dat de Democraten hun meerderheid behouden in de Senaat is klein, schat The New York Times:

Twitter avatar nytleo Leo More votes in, uncertainty decreasing. Democrats’ chances to keep Senate down to 13%. Still a path, but very narrow. http://t.co/JDSdP0v4Eb

Politico meldt aan de hand van medewerkers in het Capitool dat president Obama vrijdag een ontmoeting zal hebben met de leiders van zowel de Republikeinse als Democratische partij. Volgens CNN wil de regering zich zo snel mogelijk gaan aanpassen aan de veranderde machtsposities in Washington, namelijk ook een Senaat dat in handen is van de Republikeinen. Dit zou de laatste twee jaren voor Obama behoorlijk moeilijk maken, schreef onze correspondent Guus Valk al eerder in NRC Handelsblad. Onder andere bij het aanstellen van nieuwe rechters van het Hooggerechtshof. Valk:

“Daarnaast moet er nog een nieuwe minister van Justitie worden aangesteld. En het zal heel moeilijk worden voor Obama om zijn plannen voor hervorming van het immigratiestelsel door te voeren. Hij wil strengere grenscontroles, maar vindt ook dat het gemakkelijker moet worden voor mensen die al lang in de VS wonen om Amerikaans burger te worden. Daar zal in een vijandig Congres geen meerderheid voor te vinden zijn.”

Succes Republikeinen in Kentucky, West-Virginia en Arkansas

In Kentucky werd Mitch McConnell, de conservatieve leider van de Republikeinen in de Senaat, herkozen na een lange en moeizame herverkiezingsstrijd tegen uitdager Alison Lundergan Grimes. Als de Republikeinen vannacht de meerderheid behalen in de Senaat, vervangt McConnell Democraat Harry Reid als meerderheidsleider. En dat is een zeer machtige positie om te verliezen op Capitol Hill, schrijft The Washington Post.

De overwinningstoespraak va McConnell:

De Democraten verloren hun eerste zetel in West-Virginia, waar Shelley Capito de strijd om de Senaatszetel won van Natalie Tennant. Deze kwam vrij na het vertrek van John D. Rockefeller IV. Volgens The New York Times was de Republikeinse favoriet in de staat waar Obama erg impopulair was. Capito is de eerste senator van de GOP in West-Virginia sinds 1959.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Eerste Democratische zetel in Rep. handen RT @mitchellreports: Shelley Moore Capito (R) projected to win West Virginia Senate. #NBCPolitics

De tweede Democratische zetel werd vannacht in Arkansas uit handen gegeven. Daar versloeg Tom Cotton senator Mark Pryor in Arkansas. Volgens The New York Times een gevoelige nederlaag voor de Democraten. Pryor diende twee termijnen als senator in de staat van voormalig president Bill Clinton. Onze correspondent Guus Valk vermoedt dit niet de laatste overwinning is voor de Republikeinen vannacht:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk En de tweede Democratische Senaatszetel valt: Republikein Tom Cotton wint in Arkansas. Republikeinen liggen op schema voor een grote zege.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Half negen lokale tijd, en de Republikeinen hebben al twee van de zes benodigde zetels gewonnen. Waar eindigt dit vannacht?

Volg alle uitslagen van de Amerikaanse Congresverkiezingen overzichtelijk op deze kaart van The New York Times of The Washington Post.

Waarvoor stemmen de Amerikanen?

  • Voor eenderde van het aantal zetels in de Senaat
  • Voor alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden.
  • Voor 36 gouverneursposten.
  • Voor nog allerlei andere lokale verkiezingen en referenda.

Waar gaan deze verkiezingen om? Lees ‘Amerikanen gaan vandaag naar de stembus. En Obama krijgt het moeilijk’