Real en Rayo in zelfde stad, maar in een andere wereld

Bij de ene metrohalte leuren zwarthandelaren met kaarten voor Real. Enkele stations verder kunnen werklozen voor 4,95 euro naar Rayo Vallecano.

Spelers van Real Madrid en Liverpool ‘zoeken’ de bal in hun Champions-Leagueduel.
Spelers van Real Madrid en Liverpool ‘zoeken’ de bal in hun Champions-Leagueduel. Foto Reuters

Dezelfde stad, dezelfde sport. Maar groter kunnen de contrasten in het hedendaagse voetbal niet zijn tussen de twee affiches deze week in Madrid. Op maandagavond is het competitieduel in de Primera División tussen Rayo Vallecano-Eibar (2-3) een aanklacht tegen het moderne voetbal en een dag later staat Real Madrid-Liverpool (1-0) in het Santiago Bernabéu symbool voor de pracht en praal van de Champions League. Rayo en Real, hoewel de afstand tussen de buurtclub en de grootmacht met de metro te overbruggen is, zit er een wereld van verschil in voetbalbeleving.

Uren voordat Real Madrid als gastheer optreedt van het topduel in Groep B van de Champions League spuwt de metro op station Santiago Bernabéu al duizenden voetbalfans uit. Het wit van ‘de Koninklijke’ mengt zich met het rood van Liverpool, dat vierduizend man heeft meegebracht. Maar in de standjes voor het stadion wapperen ook vlaggen en sjaaltjes van Colombia, Portugal, Frankrijk, Duitsland en Brazilië voor fans van James, Ronaldo, Karim Benzema, Toni Kroos of Marcelo. Zwarthandelaren leuren met kaartjes. Voor minder dan tweehonderd euro kom je niet binnen. Bernabéu is met ruim 85.000 bezoekers strak uitverkocht.

Bier met gratis tapas

Hoe anders is dat op Lunes Loco – oftewel gekke maandag – in de volkswijk Vallecas. Inwoners van Madrid kunnen in de voorverkoop van 9,95 een ticket kopen voor Rayo-Eibar en voor werklozen zijn er zelfs kaartjes van 4,95 te krijgen. De ‘kleine clash’ tussen Madrid en Baskenland trekt 10.625 toeschouwers onder wie zo’n vijftig man uit het kleine plaatsje Eibar. De fans drinken gezamenlijk bij het supportershome van Rayo Vallecano in waar een biertje met gratis tapas voor 1,10 euro wordt geserveerd. ‘Dit is Vallecas’, staat erop het vervallen stadion. Anti-Real Madrid-sjaaltjes doen het goed tussen die van Rayo en Eibar. De fans delen dezelfde vijand.

De vier reusachtige ‘muren’ van het Santiago Bernabéu blijven tot kort voor het begin van Real-Liverpool leeg. Het is waterkoud in Madrid en het publiek blijft zo lang mogelijk hangen in de restaurants rondom het stadion waar de omroeper de fans welkom heet bij „het beste van het beste dat voetbal te bieden heeft”. Op de schermen aan het dak trekken historische beelden van Real Madrid voorbij. De Liverpudlians heffen You never walk alone aan. Als moderne gladiatoren worden de wereldsterren voorgesteld. Cristiano Ronaldo als allerlaatste. De beste voetballer van het moment is op recordjacht. Hij staat op zeventig doelpunten in de Champions League. Eén minder dan oud-clubgenoot Raúl.

Theaterpubliek

In het Campo de Futbol de Vallecas is nog nooit Champions League gespeeld. Het moderne theaterpubliek zou ook rillen van de ambiance bij Rayo-Eibar. De klok gaat er dertig jaar terug in de tijd. Op het doorgebrande scorebord is in het roze net de stand te zien. Achter één van de doelen is letterlijk een grote muur opgetrokken bij gebrek aan een tribune. Daarachter kijkt een oude man vanuit zijn raam in flatgebouw voor niets mee. Hij zit droog. Dat geldt niet voor vele andere bezoekers, die negentig minuten lang de regen trotseren. De diehards van Rayo hebben het er graag voor over. Sterker nog; ze willen alles zo behouden en voeren protest tegen modern voetbal. De eerste 24 minuten blijft het vak achter het doel leeg. ‘Nee tegen voetbal op maandag’, staat erop een groot doek te lezen.

De toeschouwers bij Real Madrid zijn allang blij dat ze op deze dinsdagavond naar de titelhouder van de Champions league van Europa mogen kijken. De fanatieke Ultra Sur scandeert vanachter het doel voortdurend dat Real „de koning van Europa” is, maar de rest van het publiek houdt het vooral bij oh’s en ah’s en applaus. Toch gaat er even een siddering door het Santiago Bernabéu als Karim Benzema in de 27ste minuut een schitterende aanval over vier schijven afrondt met een schot in het dak van het doel. ‘Gol! Gol! Gol!’ klinkt het vanuit de talloze commentaarhokjes van waaruit verslag wordt gedaan voor honderden miljoenen kijkers.

De opwinding is op maandagavond in het zuiden van Madrid groot als spits Leo Baptistao na een ruim een uur spelen met twee treffers een 2-0 achterstand ongedaan maakt. De fans van Rayo staan op de banken en willen hun plaatselijke helden wel naar een zege schreeuwen, maar als Mikel Arruabarrena vlak voor tijd Eibar naar de zege schiet is het feest in het uitvak. Het is niet de avond van Rayo. Nul punten. Een dure nederlaag.

Real Madrid verzekert zich met een 1-0 overwinning op The Reds nu al van groepswinst en overwintering in de Champions League, maar het maakt Cristiano Ronaldo niet blij. De ster speelde één van zijn ongelukkigste wedstrijden in het shirt van Real. Zaterdag zal hij in een uitverkocht graag sportief revanche op zichzelf nemen. De tegenstander? Rayo Vallecano.

    • Koen Greven