Puriteins India fel tegen ‘liefdesjihad’ jongeren

Studentenactie Kiss of Love leidt tot grote controverse

Deelnemers aan Kiss of Love

Zoenen blijft een explosieve kwestie in India. Na een aantal ‘kusincidenten’ in de zuidelijke deelstaat Kerala is er een verwoed debat losgebarsten over de vraag of Indiërs hun lippen wel in het openbaar op die van een geliefde mogen drukken. Terwijl veel vrouwen en meisjes permanent op hun hoede moeten zijn voor verkrachters riskeren ze te worden gearresteerd voor een simpele kus in het openbaar. Net als hun geliefden.

Het begon met een filmpje van een lokale tv-zender, dat zoenende jongens en meisjes toonde in een café in de plaats Kozhikode. Zulk onzedelijk gedrag maakte de jongeren van de BJP, de puriteins ingestelde hindoepartij die sinds dit voorjaar de scepter zwaait in New Delhi, zo boos dat ze het café-interieur kort en klein sloegen.

Dit was weer tegen het zere been van meer liberaal gezinde studenten in de naburige stad Kochi. Zij besloten zondag een ‘zoenprotest’ te houden, waarbij jonge paren elkaar op straat in het openbaar zouden kussen. Kiss of Love, doopten ze hun protest.

Vooraf dienden conservatieven een petitie in bij het gerechtshof in Kerala om dit ‘immorele protest’, dat volgens hen tegen de cultuur van India indruiste, te verbieden. De rechters legden deze verzoeken naast zich neer. Maar de lokale politiecommissaris liet weten zo’n verstoring van de openbare orde niet te tolereren. Shiv Sena-activisten, nog een graadje radicaler dan de BJP’ers, beschuldigden de studenten van een ‘liefdesjihad’, die tot seksuele anarchie in Kerala zou leiden.

De studenten begonnen elkaar op de afgesproken tijd en plaats dapper te zoenen. De politie pakte 25 paren op en sleepte hen hardhandig naar politiebusjes. Ook daar bleven sommigen elkaar gewoon doorkussen. 's Avonds werden ze op borgtocht vrijgelaten.

Intussen wierpen ook mensen elders in India zich op het thema. „ Ze noemen het Kiss of Love, twitterde ene dr Satvik Patel, „ik noem het Kiss of Lust. Gevaarlijke jeugdmentaliteit! Wat komt er nu? Seks op straat?”

De meesten reageerden echter geschokt. „Wat is het probleem met kussen? De agenten kunnen de verkrachters niet pakken. Ze arresteren mensen die elkaar zoenen”, twitterde een zekere Sunil Kumar minachtend.

De Indiase moraal is op dit punt tweeslachtig. Buitenlanders associëren India vaak met een vrije seksuele moraal, met de Kamasutra en oude hindoetempels vol beelden met de ingewikkeldste standjes. Maar in het dagelijkse leven heerst vanouds een puriteinse moraal. Pas de laatste decennia is dat veranderd, vooral in de steden. In films zijn kusscènes niet langer uitzonderlijk, maar naakt blijft taboe.

Wijd verbreid blijft de opvatting dat mensen niet het recht hebben in het openbaar te zoenen, zeker ongehuwde meisjes niet. De leiders van het zoenprotest geven intussen niet op. „We staken onze strijd tegen moraalpolitie en cultureel fascisme niet”, schrijven ze op hun Facebookpagina. Maar aan nieuwe zoensessies op straat wagen ze zich voorlopig niet.

    • Floris van Straaten