Prix Goncourt 2014 voor Lydie Salvayre

Lydie Salvayre heeft de Prix Goncourt 2014 gewonnen, de prijs voor de beste Franse roman van het afgelopen jaar. Dat heeft de organisatie van de prijs zojuist bekendgemaakt.

Lydie Salvayre.
Lydie Salvayre. AFP PHOTO / JOEL ROBINE

Lydie Salvayre (1948) heeft de Prix Goncourt 2014 gewonnen, de prijs voor de beste Franse roman van het afgelopen jaar. Dat heeft de organisatie van de prijs zojuist bekendgemaakt.

Salvayre wint de prijs, de grootste Franse literatuurprijs, met haar roman Pas pleurer, een roman over de Spaanse Burgeroorlog. Margot Dijkgraaf, recensent Franse literatuur voor NRC Handelsblad, zag de roman als de grote favoriet voor de prijs. In het overzichtsstuk waarin ze voor NRC Handelsblad alle Prix Goncourt-genomineerden besprak, noemde Dijkgraaf de roman een:

‘soms ronduit magistrale magnum opus, waarin Salvayre haar lezer moeiteloos het Spanje van de late jaren ’30 binnenvoert.’

Op Twitter herhaalt ze haar lof:

Twitter avatar margotdijkgraaf Margot Dijkgraaf Wat een verdiende Goncourt voor Pas pleurer, het magnum opus van Lydie Salvayre, kroon op haar eigenzinnige oeuvre @NRC_Boeken

Prix Renaudot

De Prix Renaudot, een samen met de Goncourt uitgereikte grote Franse literatuurprijs, gaat naar Charlotte van David Foenkinos, een roman over de Berlijnse Charlotte Salomon, die in 1943 in Auschwitz om het leven komt. Ook over deze roman was Dijkgraaf erg te spreken. In NRC Handelsblad schreef ze:

‘[De toon van Foenkinos] is fijngevoelig en melancholiek, zijn obsessie met verlies kleurt alles wat hij schrijft.’

Grootste Franse literatuurprijs

De Prix Goncourt is een literatuurprijs die te boek staat als de grootste die Frankrijk rijk is. Niet vanwege het geldbedrag dat aan de prijs is verbonden. De winnaar krijgt een symbolisch bedrag van 10 euro.

Maar wél vanwege de verkoop, die door de winst van de prijs een enorme stimulans krijgt. Een winnaar van de Goncourt wordt gemiddeld 400.000 keer verkocht.