Peerby, een boor lenen van de buur die je niet kent, kost alleen maar tijd

Buurvrouw Els (0,3 km verderop) zoekt verhuisdozen. Buurman Kevin (0,4 km) een ladder. Sinds ik een account heb aangemaakt op peerby stromen dit soort berichtjes mijn mailbox binnen.

Dit leenplatform, waar buren elkaars spullen kunnen lenen, bestaat al ruim twee jaar, maar heeft net een investering van 1,7 miljoen euro opgehaald.

Eerst het goede nieuws: de site werkt. Als ik intik dat ik een klopboor zoek, krijg ik binnen een uur zeven klopboren aangeboden. Peerby heeft naar 297 buren mijn oproepje (en profielfoto) doorgestuurd, ze krijgen dat binnen via app of mail. Willen ze mij een boor lenen, dan opent Peerby een chatvenstertje, zodat ik tijd en plaats kan bespreken. Werkt vloeiend. Ik haal de boor, hang wat schilderijen op en breng ’m terug. Andersom leen ik mijn ladder aan Kevin uit – hopelijk brengt hij hem morgen weer terug. Omdat Peerby nog niet heeft uitgevogeld hoe hier geld aan te verdienen, is alles nog gratis.

Een groot nadeel: de berichten blijven binnenstromen. Of ik een ontstopper te leen heb. Een hogedrukspuit. Een kartelschaar. Gék word ik van die behoeftige buren. Al na een dag zet ik de notificaties uit.

Deze site is leuk voor twee soorten mensen: de klussers die gereedschap zoeken (grootste deel van oproepjes) en de mensen die over een filantropische inborst beschikken en graag moeite willen doen om hun spullen aan wildvreemden te lenen. Ze moeten dan maar hopen dat alles ongeschonden terugkomt, want er is geen referentiesysteem. Ik besluit Peerby alleen te gebruiken als ik zelf iets nodig heb, en laat tot die tijd notificaties uit. Nu hopen dat niet iedereen zo egocentrisch is, want dan werkt de site niet.

    • Charlotte van ’t Wout