Pepers eten tijdens het musiceren

None

„Ik vind chili een prima ingrediënt om toe te voegen aan veel aspecten van het leven, ook aan muziek.” Aldus violist en chilifanaat Erik Heide. Dus eet hij, en de rest van het Deense Nationaal Kamerorkest met hem, een hete peper voordat ze het stuk Tango Jalousie van de Deense componist Jacob Gade spelen.

Het levert op YouTube prachtige beelden op. Het lijden van enkele orkestleden kun je vooral zien: langzaam roder wordende hoofden, zakdoekjes, zweet, tranen. Als je alleen naar het geluid luistert, hoor je een prima uitvoering. Totdat het nummer klaar is dan.

De maker van de video, ook de gelegenheidsdirigent van het orkest, is de Deen Claus Pilgaard, beter bekend als Chili Klaus. Hij heeft zijn eigen populaire YouTube-kanaal met video’s waarin hij of anderen extreem hete pepers eten terwijl ze musiceren. Zo at hij samen met een zanger een ‘ghost chili’, een van de allerheetste pepers ter wereld, om vervolgens My Way te zingen. En liet hij duizend mensen op een plein tegelijkertijd een chilipeper eten, waarna het leek alsof iedereen op het plein net naar het einde van Bambi had gekeken. Pilgaard: „Chilipepers geven een extra dimensie aan muziek. Bekijk mijn video’s en je begrijpt wat ik bedoel.”

    • Frank Huiskamp