Obama: principes blijven gelijk, ook nu Republikeinen hebben gewonnen

President Obama in het Witte Huis.
President Obama in het Witte Huis. Foto Reuters / Larry Downing

President Obama heeft gezegd dat zijn kernprincipes hetzelfde blijven, ook nu de Republikeinen de verkiezingen hebben gewonnen. Dat schrijft persbureau AFP. Hij is vastbesloten om te komende twee jaar met de Republikeinen samen te werken.

Obama zei dat hij vooral uitgaat van het verbeteren van de situatie van de Amerikanen, en niet van zijn eigen ambities.

“De klinkende boodschap van deze verkiezing en de laatste verkiezingen is dat we moeten handelen, en de partijvoorkeuren zijn niet belangrijk.”

Besprekingen met het Congres

Obama heeft ook formeel aangekondigd dat hij de acties tegen Islamitische Staat (IS) met het Congres wil bespreken, om de contouren van die operatie naar de buitenwereld te verduidelijken.

“De wereld moet weten dat de Verenigde Staten zich verenigen in deze acties. Mannen en vrouwen van het leger verdienen onder heldere en duidelijke steun.”

Met de Republikeinen kan hij een gemeenschappelijke basis vinden in twee gebieden, zo zei Obama: infrastructuur en ondersteuning voor de Amerikaanse export. Ook deed hij een beroep op het Congres voor de hervorming van het immigratiesysteem.

De gezondheidszorg

Obama zei daarnaast dat hij open staat voor “verantwoorde” wijzigingen in de gezondheidszorg, die mogelijk worden voorgesteld door de Republikeinen. Maar als die veranderingen zijn hervormingen ondermijnen, zou hij dat niet accepteren.

En de verplichte individuele zorgverzekeringen - het ‘individual mandate’ - opheffen? Daar peinst Obama niet over. Volgens de Amerikaanse president is dat noodzakelijk om gezonde mensen van een verzekering te voorzien.

    • Sterre van der Hee