Nieuwe vrienden maken? Ga aan de drank

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Expatbeurs Expatica, voor expats in Nederland.

Wie: Michael van Alcoholics Anonymous.

Het leven van een expat in Nederland gaat niet over rozen, volgens mensen van Anonymous Alcoholics. Voor je het weet, ben je aan de drank. Expat-kwaaltje. De oorzaak: eenzaamheid. Wederom, volgens de mensen van Anonymous Alcoholics. Die staan met z’n vieren bij de AA-stand tijdens Expatica in de Beurs van Berlage.

Het stikt er van de druk gebarende dertigers die bij elke kraam uitgebreid om informatie vragen. Bij die van Randstad, ABN Amro, de tientallen talenscholen, en die van de kerken ‘Crossroads’ en ‘Christ Church’. Maar bij de AA’ers is het stil.

Toch een beetje gênant

Ze hebben vandaag maar één geïnteresseerde te woord mogen staan, zegt Michael (die anoniem wil blijven). Maar dat vindt hij niet zo gek. “Het is toch een beetje gênant, hier zomaar een praatje te beginnen. Dat begrijp ik wel.” Onopvallend deelt hij folders uit aan voorbijlopende Britten, Fransen, Chinezen. “Geheel willekeurig hoor.”

Maar: als er ook maar íemand op zijn AA-bijeenkomsten afkomt, is Michaels missie al geslaagd. Acht jaar geleden verhuisde hij naar Amsterdam voor een baan bij de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse olie- en gasbedrijf CB&I. “Ik kreeg de topbaan waar ik zó naar had uitgekeken. Maar eenmaal hier voelde ik me alleen maar eenzaam. Ik kende niemand, het lukte niet vrienden te maken.” Hij haalt zijn schouders op. “Dus toen heb ik het op een drinken gezet.”

Bij de Anonymous Alcoholics-stand in de Beurs van Berlage was het pas écht gezellig.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Grote verleidingen

Zijn mede-standhouders knikken beamend. Bekend verhaal. Michaels AA-collega - kort haar, bril: “De verleiding is te groot. Je bent in een vreemde stad waar je niemand kent, moet ontzettend hard werken. Dan gebeuren dit soort dingen.” Ze duwt gauw nog even een folder in de handen van een verbaasde Duitser.

Michael: “Dankzij de AA-meetings lukt het me nuchter te blijven.” Korte stilte. “En ik heb een boel interessante mensen leren kennen. Echt, het is er eigenlijk altijd hartstikke gezellig.” Een aanrader zelfs, zegt Michael even later. “Je zou geheel vrijblijvend eens moeten langskomen.” Blijf je intussen gewoon aan je drankprobleem werken.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken