Nabestaanden Molukse treinkapers stellen staat aansprakelijk

De nabestaanden van de Molukse treinkapers hebben de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld voor geleden materiële en immateriële schade. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld is er bewijs dat zeker drie Molukse kapers door een speciale eenheid van de politie zijn geëxecuteerd.

De gekaapte trein bij het Drentse dorp De Punt na de bestorming van de speciale eenheid van de politie in 1977.
De gekaapte trein bij het Drentse dorp De Punt na de bestorming van de speciale eenheid van de politie in 1977. Foto ANP

De nabestaanden van de Molukse treinkapers hebben de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld voor geleden materiële en immateriële schade. Dat meldt Dagblad van het Noorden. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld is er bewijs dat zeker drie Molukse kapers door een speciale eenheid van de politie zijn geëxecuteerd tijdens de bestorming van de gekaapte trein bij het Drentse dorp De Punt in 1977 terwijl ze zich al hadden overgegeven.

Zegveld baseert zich volgens de NOS op autopsierapporten en een rapport van het Gerechtelijk Laboratorium van Justitie die ze onlangs heeft ingezien. Vorig jaar werd bekend dat de zes kapers door in totaal 144 kogels waren getroffen, hetgeen tot twijfel leidde of de kapers niet met opzet waren doodgeschoten. De mariniers bestormden destijds de trein met wapens die waren geladen met extra schadelijke kogels met een holle punt. In één geval is een verwonding geconstateerd die erop duidt dat een vuurwapen in direct contact met het slachtoffer is geweest, aldus Zegveld. De kapers zouden ook met revolvers door het hoofd geschoten zijn.

‘Van Agt gaf opdracht tot executies’

Op 23 mei 1977 werd bij De Punt de trein van Assen naar Groningen door Molukkers gekaapt. 54 mensen werden gegijzeld. Tegelijkertijd werden 105 leerlingen en vijf leraren gegijzeld in een school in Bovensmilde. Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij de trein. Overvliegende straaljagers leidden de kapers af, waarop de trein werd bestormd door mariniers. De gijzelnemers in de school gaven zich over. Uiteindelijk vielen tijdens de bestorming van de trein door mariniers acht doden: zes kapers en twee gijzelaars.

Vorige maand zond EenVandaag een aflevering uit over de kaping waarin een politieman zei dat toenmalig minister van Justitie Dries van Agt opdracht had gegeven tot executie. Van Agt heeft achteraf altijd ontkend dat de kapers doelbewust zijn doodgeschoten, maar volgens historica Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen & global governance in Utrecht, hadden de mariniers ook niet de opdracht de kapers ten koste van alles in leven te houden (€).

    • Sam de Voogt