‘Multinationals ontwijken miljarden belasting’

Foto ANP / Remko de Waal
Foto ANP / Remko de Waal

Bedrijven ontwijken voor miljarden aan belasting via afspraken met de belastingdienst van Luxemburg. Dat blijkt uit documenten in bezit van dagblad Trouw. Ook Nederland zou een belangrijke rol spelen in deze belastingontduiking.

De krant heeft documenten met afspraken tussen bedrijven en de belastingdienst in handen, bij de fiscus ingediend door accountantsbedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC). PwC zou bemiddelen tussen de multinationals en de belastingdienst. Betrokkenen zijn onder meer Ikea, Heinz en Pepsi, maar ook minder grote bedrijven.

‘speciale behandeling’

Ook bevatten de documenten een verzoek aan de Nederlandse fiscus voor een ‘speciale behandeling’ van een stickermaker Avery Dennison, een groot bedrijf uit Californië (Verenigde Staten). Het bedrijf heeft ook een vestiging in Nederland, waarmee het inkomsten in Luxemburg kan opgeven en zo minder belasting hoeft te betalen. Zo wordt Nederland een doorvoerland.

Volgens Luxemburg en PwC zijn de afspraken legaal, schrijft Trouw, maar internationaal lopen andere landen er belastinginkomsten door mis.

Internationale invloed

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werkt aan voorstellen die zulke afspraken moeten ontmoedigen. De Europese Commissie steunt dat, maar Jean-Claude Juncker - de huidige voorzitter van de Europese Commissie - droeg eerder, toen hij nog premier en minister van Financiën was in Luxemburg, verantwoordelijkheid voor de belastingregelingen.

Voor het onderzoek werkte Trouw samen met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en verschillende media uit 26 landen. De documenten over Luxemburgse belastingregelingen zijn hier te bekijken. Journalisten van The Guardian maakten een longread van hun analyse, inclusief infographics. Lees deze hier.