NS gaat minder snel treinen schrappen bij slecht weer

FOTO ANP/Erik van 't Woud

De NS gaat komende winter bij extreem slecht weer minder snel treinen uit dienst nemen. Als er vijftig procent kans op meer dan tien graden vorst is, wordt de dienstregeling aangepast. Eerder gebeurde dat als er tien procent kans was op extreem weer. Verder hebben de NS en ProRail geïnvesteerd in verbetering van wissels op belangrijke spoorknooppunten zodat bevriezing minder vaak voorkomt.

De dienstregeling aanpassen als gevolg van vorst is een ingrijpende maatregel. In de randstad wordt dan de helft van de treinen uit dienst genomen, in de rest van het land gaat het dan om twintig procent. Vanaf grote spoorknooppunten als Utrecht en Amsterdam vertrekt of arriveert elke minuut een trein. Als dat aanbod wordt gehalveerd, heeft dat grote consequenties voor de passagiers: langere reistijden en overvolle treinen.

Meer maatregelen onderzocht

De NS heeft nog andere maatregelen onderzocht om overlast voor de reizigers te verminderen, bijvoorbeeld door de inzet van langere treinen. Maar daarvoor is verlenging van perrons noodzakelijk. Uit onderzoek is gebleken dat daar tientallen miljoenen euro’s mee zijn gemoeid, zo schrijft staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook is onderzocht of het mogelijk is om in de loop van de dag de aangepaste dienstregeling weer te normaliseren als het weer verbetert. Maar dat is volgens de NS logistiek niet mogelijk.

Vorig jaar had de NS ook maatregelen genomen om de overlast van een aangepaste dienstregeling bij extreem koud weer te verbeteren. Maar omdat het afgelopen winter nauwelijks gevroren heeft, kon de NS die maatregelen niet in de praktijk testen.

Volgens Mansveld moet de NS op de lange termijn garanderen dat het massaal uit dienst nemen van treinen vanwege extreem weer alleen nog ‘in uitzonderlijke situaties’ nodig is. Daar hebben de NS en ProRail tot 2017 de tijd voor. “Op dat moment bepaal ik in hoeverre ProRail en NS de lange termijn winterambities hebben waargemaakt”, aldus de minister in de brief.