Wat vond de Tweede Kamer van het ‘gezond verstand’ van Piketty?

Stereconoom Thomas Piketty was vandaag in de Tweede Kamer. Wat vonden ze daar van hem?

Piketty in de Tweede Kamer
Piketty in de Tweede Kamer Foto ANP/Bart Maat

De Franse econoom Thomas Piketty sprak vandaag met de leden van de commissie voor Financiën van de Tweede Kamer. Hij was uitgenodigd om te praten over de ideeën die hij uiteenzet in ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’. Het boek is inmiddels een bestseller, hijzelf heeft een rocksterrenstatus bereikt.

Tegenover de verzamelde Kamerleden herhaalde Piketty zijn boodschap: vermogen groeit sneller dan de economie, en als de politiek niets doet, wordt het verschil tussen arm en rijk steeds groter. Het is een “kwestie van gezond verstand” en niet “van links of rechts” dat de belasting op vermogen progressief omhoog moet en die op arbeid omlaag. Ook in Nederland.

Nog niet bekend met de ideeën van Piketty? Kijk hieronder naar zijn eigen samenvatting van zijn centrale stelling:

Rockster van de economie

De overheid hoeft volgens Piketty niet per se meer belastinggeld binnen te halen, maar de verdeling moet anders. Zijn voorstel: een tarief van nul procent op vermogens tot een miljoen, één procent op vermogens tussen een en vijf miljoen, en twee procent op alles daarboven. Nu geldt in Nederland een tarief van 1,2 procent.

Dit is hoe parlementariërs op Twitter reageerden op zijn betoog

    PvdA-leider Diederik Samsom liet overigens aan de NOS weten dat hij het eens is met Piketty: de verschillen tussen rijk en arm moeten kleiner en de belasting op kleine spaarders en hun vermogen moet omlaag.

Doe hier ook de test: Hoe Piketty ben jij? en lees hier een fragment uit ‘Kapitaal’.