‘Liquidatie oud-vechtsporter in Beverwijk’

De omgeving van de sportschool in Beverwijk.
De omgeving van de sportschool in Beverwijk. Foto ANP/Ginopress

Bij een sportschool in Beverwijk is vanavond een man doodgeschoten. Het gaat volgens verschillende media om de voormalig vechtsporter Hans Nijman. De politie bevestigt dat er een moord is gepleegd op de stoep voor de sportschool, maar wil nog niet zeggen of Nijman het slachtoffer is.

Op een foto van de plaats delict, die op twitter circuleert, lijkt het levensloze lichaam van Nijman te onderscheiden. Het Noordhollands Dagblad bevestigt dat Nijman het slachtoffer is, net als diverse doorgaans goed ingevoerde websites voor crimenieuws.

dick v. vrijwillig vast

Nijman bezat samen met Dick V., een andere ex-vechtsporter, twee sportscholen in Beverwijk. Bij Topteam in Beverwijk, waar de moord op de stoep is gepleegd, begeleidden Nijman en V. de kickboksers. De sportscholen van de mannen zijn vorig jaar doorzocht door de recherche. Bij Nijman werd vervolgens ook een huiszoeking gedaan, maar hij werd niet gearresteerd.

Dick V. zit momenteel vrijwillig vast, omdat hij bedreigd zou worden door Willem Holleeder. Dat liet de politie hem eerder weten. Dick V., Holleeder en Danny K. – een bekende van Holleeder – worden door justitie verdacht van het runnen van een drugsbende die zich ook bezighield met afpersing. Holleeder zou hand- en spandiensten hebben verleend. Hans Nijman stond niet terecht in de zaak tegen het drietal, die binnenkort weer verdergaat.

KRINGEN ROND DE ONDERWERELD

De namen van Dick V. en Nijman worden al lange tijd genoemd met betrekking tot de groepen rond enkele grote jongens in de onderwereld. In de beruchte Endstra-tapes – de biecht van vastgoedhandelaar en ‘bank van de onderwereld’ Willem Endstra – komt de naam van Nijman al naar voren. Endstra vertelt dat Nijman en V. in de groep rond Dino S. rondhangen.

‘iets regelen’

Dino S. is een van de hoofdverdachten in de liquidatiezaak, het proces over zeker zeven geruchtmakende liquidaties in de onderwereld. De nieuwe kroongetuige Fred Ros beschuldigt Dino S. ervan opdrachtgever te zijn voor diverse liquidaties, schrijft Van Steenbergen.

Ros werd deze week voor het eerst verhoord door de rechtbank. Ros trainde in de sportschool in Beverwijk, waar de moord is gepleegd. De sportschool fungeerde volgens Ros ook als in between wanneer hij contact zocht met Dino S. Als Ros ‘iets moest regelen’ met Dino S., dan kon hij via Dick V. contact opnemen. Ros vertelde ook wat hij moest regelen voor Dino S.: de moord op kroegbaas en drugshandelaar Thomas van der Bijl, die inderdaad werd vermoord.

Politieonderzoek

Dat de vermeende moord op Nijman iets met het liquidatieproces te maken heeft, is hoogst onzeker. Nijman is vaker genoemd in politieonderzoeken rond grote namen in de onderwereld zoals Dino S. en zijn maatje Ali A., ook verdacht van het bestellen van moorden. Nijman kan door zijn contacten allerlei vijanden hebben gemaakt in de onderwereld.

De mogelijke daders van de schietpartij zouden verderop twee auto’s in brand hebben gestoken. De parkeerplaats bij de sportschool is afgezet. De politie doet onderzoek.

    • Enzo van Steenbergen
    • Laura Klompenhouwer