Kijken: deze onderzeeër dook naar het Titanic-wrak. En hij kan nu nog dieper

Leven in de kou. In het donker. En onder heel hoge druk. Hoe is het om te leven in de diepte van de allerdiepste zee? Onderzeeër Alvin zoekt het uit.

De technologiewebsite Wired maakte een video van het werk rond de Alvin Submarine, een grote onderzeeër van de Amerikaanse marine. Na wat recente aanpassingen (nieuwe lichten, camera’s, sensoren) in de laatste jaren kan de boot weer veilig duiken. De make-over zou 41 miljoen dollar hebben gekost. Dat is zo’n 32 miljoen euro.

Onderzoek naar de titanic

Alvin is precies vijftig jaar geleden gebouwd en heeft inmiddels ruim vierduizend duiken gemaakt, vaak met twee wetenschappers en een piloot aan boord. Inmiddels is hij bijna beroemd: de boot heeft in zo’n tweeduizend wetenschappelijke tijdschriften gestaan. Met het onderzoek naar de Titanic bijvoorbeeld, in 1986.

Nu zou Alvin 6.500 meter diep moeten kunnen duiken. Ter vergelijking: dat is dieper dan de Kilimanjaro (5.895 meter) hoog is, dieper dan de Indische Oceaan (3.890 meter) en dieper dan de Stille Oceaan (4.280 meter). Alvin zou bijna de hele zeebodem - of nou ja, zeker 98 procent - kunnen ontdekken.

De wetenschappers aan boord (en aan wal) willen vooral weten: hoe zag de aarde eruit toen er nog geen mensen leefden? En kunnen we zo zien hoe de planeet Mars is ontstaan? Vandaar dat ook ruimteorganisaties de onderzeeboot scherp in het oog houden. Hoe de research precies in zijn werk gaat, leggen de experts hieronder netjes uit.

Momenteel vaart Alvin bij de Pacific Northwest, ten noordwesten van Noord-Amerika.

Nog meer zien? Bekijk hier - ook van Wired - nog een tour in de onderzeeër.

    • Sterre van der Hee