Keiharde Chinese misdaad

Revenge of the Green Dragons speelt zich grotendeels af in de jaren tachtig, als grote groepen ‘illegal aliens’ Amerika overspoelen. Onder hen vele Chinezen, van wie een aantal kinderen wordt geronseld door de talrijke Chinese bendes in New York. Om zich te bewijzen, moeten ze op jonge leeftijd executies uitvoeren. Deze worden door de makers verlekkerd in beeld gebracht, met veel slowmotion en bevroren beelden die de impact van de kogels vastleggen. Als iemands vinger wordt afgesneden, gaat dit gepaard met een hard knakgeluid.

Net als in co-regisseur Andrew Laus Infernal Affairs (2002) draait het om twee jeugdvrienden. Dit keer komen ze niet tegenover elkaar te staan, zoals in die film, al gaat Revenge of the Green Dragons opnieuw over loyaliteit en verraad. Martin Scorsese, die met The Departed (2006) een remake van Infernal Affairs afleverde, is uitvoerend producent van deze film, waarin Ray Liotta een bijrol speelt als FBI-agent die als enige ziet dat de Chinese bendes op grote schaal aan mensen- en drugssmokkel doen. Iedereen kijkt de andere kant uit, het zijn immers maar Aziaten. Pas als er een blanke gedood wordt, gaat de politie iets doen. De keiharde misdaadfilm betreedt geen nieuwe paden en de huilende elektrische gitaar op de soundtrack is bij tijd en wijle wel heel larmoyant.

    • André Waardenburg