Jij regelt álle communicatie van de grootste sportbond van Nederland

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Communicatiemanager KNVB
Bedrijf: Koninklijke Nederlandse Voetbalbond
Wat valt op aan de vacature: Je aanpak waarmee je leiding geeft aan het communicatieteam is “Voetbal om van te houden”.

Wat doe je dan eigenlijk?

Het communicatieteam bestaat uit 25 mensen met verschillende taken: persvoorlichting, social media, interne communicatie, en het onderhouden van Ons Oranje - het fanplatform van de KNVB. “Daar ga jij leiding aan geven”, zegt Yvette Moll, interim communicatie manager. “Zie het alsof je een regisseur bent.” Het hele team houdt zich bezig met de reputatie van de KNVB, jij leidt dit in goede banen en bent eindverantwoordelijk. Dat betekent echter niet dat je de pers ook daadwerkelijk te woord staat, dat doet de persvoorlichter.

Wat verdient dat?

Dat hangt af van leeftijd en ervaring, zegt Mol, maar denk aan een maandsalaris tussen de 4.500 en 6.500 euro. Daar komt bij: een auto - “je bent als manager immers veel onderweg” - telefoon, iPad, een dertiende maand. Ook kun je drie uur per week sporten. Voetballen onder werktijd mag dus, op het terrein in de Zeister bossen waar het hoofdkantoor ligt. Ook is er een zwembad, een tennisbaan, een sporthal en worden er yogalessen gegeven.

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige communicatiemanager is na het WK vertrokken en Moll zit er tijdelijk.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die al wat jaren ervaring als leidinggevende in de communicatie heeft. “Die overzicht heeft, het groter geheel ziet.” Een aanpakker die goed kan schakelen. “Je bent namelijk met duizend dingen tegelijkertijd bezig op een dag.” Daarnaast moet je vooral goed zijn in leidinggeven. Jij moet coachen, een klankbord zijn, en ze verder helpen.

Ook moet je - niet verrassend - iemand met een groot voetbalhart zijn. “Tijdens de lunch gaat het namelijk vaak over wie welke club support.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Omdat het kantoor midden in de Zeister bossen ligt, op een terrein met sportvelden, een zwembad en een sporthal. En omdat je voor de grootste sportbond van Nederland werkt - vijfhonderd medewerkers en ruim 1,2 miljoen leden. Ook ben je met een onderwerp bezig dat veel Nederlanders de belangrijkste bijzaak van de wereld vinden: voetbal.

Maar het imago van de voetbalbond is fragiel. De reputatie van de KNVB is net zo goed als de uitslag van de laatste wedstrijd van Oranje. Na twee verloren wedstrijden tegen Tsjechië (1-2) en IJsland (0-2) en het gerommel over een plan van aanpak van bondscoach Guus Hiddink valt er bijvoorbeeld wel wat te repareren. Jij moet dat dan regisseren, en de troep opruimen als directeur Bert van Oostveen of bondscoach Guus Hiddink iets tegen de pers zeggen.

    • Liza Jansen