Je hoeft niet mediterend op een berg te gaan zitten

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor relatiecoach en schrijver Marthe van der Noordaa (1963) is dat de boeddhistische Dzogchen-meester Longchenpa (1308-1364).

„Een man en een vrouw zaten laatst somber tegenover me in mijn praktijk. Er was zo weinig passie meer in hun relatie dat ze erover dachten om uit elkaar te gaan. Vertel eens over jullie allereerste ontmoeting, vroeg ik. Plots kregen ze weer een twinkeling in hun ogen. De energie van het begin van hun liefde was er nog wel degelijk, die zouden ze alleen wat vaker moeten aanspreken.

„In relaties zijn we te vaak gericht op wat er ontbreekt. Dan is het gras al gauw groener ergens anders. Op zoek naar kortetermijnbevrediging is het verleidelijk om liefde steeds weer bij iemand anders te zoeken. Maar het probleem van verdwenen passie is veel vaker op te lossen dan mensen denken. Ik geloof erin dat je terug moet keren naar wat er was toen de liefde net begon, dan vind je een verborgen schat.

„Mijn manier van werken is sterk gebaseerd op het werk van de Tibetaanse boeddhist Longchenpa. Al vijftien jaar lees ik iedere dag zijn teksten voordat ik aan mijn dag begin. Die teksten zijn geschreven in de veertiende eeuw, maar nog steeds heel relevant. Hij spreekt bijvoorbeeld over de waarde van ‘totale aanwezigheid’. Als je totaal aanwezig bent, word je niet afgeleid door wat zich in de toekomst of elders afspeelt; alleen dan kun je de scheppingskracht uit jezelf halen.

„Daarvoor hoef je helemaal niet mediterend op een berg te gaan zitten, die houding is voor iedereen te bereiken. Als je je gedrevenheid loslaat, ontspant en aandacht hebt voor het moment, krijg je al veel meer oog voor het moois in jezelf en je relatie. Vaak adviseer ik stellen dan ook iedere dag een half uur bij elkaar te zijn zonder afleiding. Zelf doe ik dat ook. Mijn man en ik zijn al 28 jaar samen en hebben het druk met werk en kinderen. Maar dat ene half uur zijn we even niet bezig met onze omgeving en alles wat er nog moet, maar hebben we onvervalste aandacht voor elkaar.”

    • Adinda Akkermans