‘In vinexwijken wordt meer ingebroken en er woedt vaker brand’

Deze rubriek beoordeelt elke woensdag een bewering op waarheidsgehalte. Deze week: inbraken en brand in huizen in vinexwijken

Foto ANP

De aanleiding

Je overweegt om in een vinexwijk te gaan wonen? Daar wordt 15 procent meer ingebroken dan in vergelijkbaar stedelijk gebied, meldden althans verschillende media. Mogelijke verklaring: veel tweeverdieners met dure spullen die weinig thuis zijn. Een kleine week later waren vinexwijken weer in het nieuws: er zou 37 procent vaker brand woeden dan in omliggende wijken. Oorzaak: opnieuw de tweeverdieners, die vaak niet thuis zijn en veel brandgevoelige elektronica bezitten.„Het lijkt mij wel erg vreemd”, mailt lezer Robbert Karreman, die vermoedt dat de verzekeraars uit zijn op een premieverhoging.

Waar is het op gebaseerd?

Het Verbond van Verzekeraars brengt jaarlijks een risicomonitor uit. Dit jaar heeft die één deel voor woninginbraken en één voor -branden. Daarvoor zijn de brand- en inbraakclaims van de afgelopen vier jaar in kaart gebracht. De vinexwijken – massale nieuwbouw aan de rand van grote steden die tussen 1995 en 2005 is ontstaan – werden voor het eerst apart geanalyseerd. Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars gebeurde dat „omdat we van verschillende verzekeraars signalen hadden gekregen dat er in vinexwijken vaker wordt ingebroken. De cijfers over woningbranden waren ‘bijvangst’.”

En, klopt het?

Het onderzoek is gebaseerd op het aantal schadeclaims. Maar wie met zekerheid iets wil zeggen over de kans op inbraak- en brand, kan beter kijken naar de feitelijke aantallen inbraken en woningbranden.

De inbraken staan geregistreerd in een database. Daarin staan de vinexwijken niet apart. De politie kan de stelling daarom niet bevestigen, maar herkent wel het geschetste beeld. „Vinexwijken – in ieder geval sómmige – lijken inderdaad geliefd te zijn bij inbrekers”, zegt een woordvoerder van het Korps Nationale Politie. Bij de branden ontbreekt een landelijke registratie. En: wat is brand? Kleine brandjes zoals een vlam in de pan kunnen mensen zelf blussen. De brandweer heeft daar geen zicht op. Dus komen we terug bij de claims: kunnen we aan de hand daarvan iets zeggen over het werkelijke aantal branden en inbraken?

Ja, meent het Actuarieel Genootschap, de club van verzekeringswiskundigen. Volgens het genootschap mag je ervan uitgaan dat verzekerden bij schade ook daadwerkelijk claimen. Zo’n 95 procent van de Nederlanders heeft een inboedel- en opstalverzekering, het aantal verzekerden kan in vinexwijken dus niet veel hoger liggen dan elders. Lex Olivier, ombudsman voor markt- en opinieonderzoek, kan zich wel voorstellen dat bewoners van vinexwijken – „hoge hypotheek, beperkt budget” – eerder geneigd zijn iets te claimen. De 37 procent lijkt hem aan de hoge kant. „Maar laat het 20 zijn, dan is de conclusie ‘aanzienlijk hoger’ nog altijd gerechtvaardigd.”

Conclusie

Het aantal schadeclaims komt volgens verzekeringswiskundigen redelijk overeen met het werkelijke aantal branden en inbraken. De politie acht de stelling wat betreft de inbraken waarschijnlijk. Hoewel het kan dat vinexwijkbewoners eerder geneigd zijn ook voor kleine schade een beroep te doen op de verzekering, is het verschil van 37 procent niet enkel te verklaren door afwijkend claimgedrag. De percentages vinden wij te stellig, maar we achten het waarschijnlijk dat in vinexwijken vaker wordt ingebroken en vaker brand woedt dan in vergelijkbaar stedelijk gebied. Daarom beoordelen we beide stellingen als grotendeels waar.

    • Steffi Weber