Experts: opgepakte Syriëgangers niet gezamenlijk opsluiten

Nederlandstalig wervingsmateriaal op Facebook van de Syrische jihadistische organisatie Shaam al-Malaahim.
Nederlandstalig wervingsmateriaal op Facebook van de Syrische jihadistische organisatie Shaam al-Malaahim.

Opgepakte Syriëgangers moeten niet gezamenlijk worden opgesloten in de terroristenafdelingen in Rotterdam en Vught. Het bij elkaar plaatsen van verdachte en veroordeelde terroristen kan ertoe leiden dat gedetineerden radicaler worden. Dat zeggen terrorismeonderzoekers vandaag in NRC Handelsblad.

In Nederland komen nagenoeg alle Syriëstrijders en ronselaars terecht op de terroristenafdeling. Er geldt een extra streng regime. Tinka Veldhuis, terrorismeonderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen die in 2011 een evaluatierapport schreef over de afdeling, omschrijft het als een „snelkookpan”:

“Jongens die nog niet zo ver zijn geradicaliseerd, worden geplaatst bij jongens die dat wel zijn. Daarmee ontneem je ze de mogelijkheid hun opvattingen bij te stellen.”

Terrorismeafdeling nadelig voor reïntegratie

Ook Daan Weggemans, onderzoeker van het Haagse Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, is kritisch. Hij deed onderzoek naar de reïntegratie van veroordeelde moslimextremisten. De studie, nog niet gepubliceerd, suggereert dat opsluiting op de terrorismeafdeling nadelige gevolgen kan hebben voor de reïntegratie. Volgens Weggemans kan de terrorismeafdeling zelfs fungeren als een “hogeschool voor radicale ideeën”.

Daarnaast zou de terrorismeafdeling een plek zijn waar jongeren een radicaal netwerk kunnen opdoen. Weggemans:

“Meerdere gedetineerden die ik sprak, hebben vrienden aan hun verblijf op de afdeling overgehouden.”

Volgens beide onderzoekers zouden opgepakte Syriëstrijders of ronselaars in een ‘gewone’ gevangenis geplaatst moeten worden, tenzij duidelijk is dat iemand mede-gevangenen probeert te rekruteren.

Jihadisten voelen zich ‘onderdrukt

Twee jihadisten die dinsdag voor de rechter moesten verschijnen, gaven aan weg te willen van de terrorismeafdeling. Syriëganger Maher H. zei zich “onderdrukt” te voelen op de afdeling en sprak van een “onmenselijk regime”. Ook de advocaat van de 18-jarige ronselverdachte Oussama C. vindt de opsluiting “veel te zwaar voor een jeugdige”.

Lees verder in NRC Handelsblad: De terroristenafdeling van justitie is een snelkookpan