Erbudak van Slotervaartziekenhuis maakte ten onrechte 2,5 ton over

FOTO ANP/Koen van Meel

Aysel Erbudak, de voormalige bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, heeft in 2011 en 2012 namens het ziekenhuis ten onrechte 2,5 ton overgemaakt aan een bevriend bedrijf.

Volgens de rechter bestaat er “geen rechtsgrond” voor de investering die het ziekenhuis deed ten behoeve van een privé-bv van de toenmalige bestuursvoorzitter. De vennootschap, waarvan Erbudak bestuurder en aandeelhouder is, moet het bedrag (2,5 ton) terugbetalen, aldus de rechter.

De uitspraak is er één in de vele procedures die tussen Erbudak en het ziekenhuis lopen. Erbudak kreeg van het ziekenhuis, dat zij tussen 2006 en 2013 leidde, nooit salaris. Zij eist in een aparte procedure uitbetaling van achterstallig loon via de rechter. Het ziekenhuis eist op zijn beurt geld van Erbudak. Na een conflict werd Erbudak in 2013 geschorst en vervolgens ontslagen. Nadien brak een machtsstrijd uit over het ziekenhuis. Het ziekenhuis vreesde een terugkeer van Erbudak als eigenaar. Zij en haar familie werden als aandeelhouder buitenspel gezet, een actie die wegens vermoeden van wanbeleid wordt onderzocht door de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, een rechtscollege dat gespecialiseerd is in conflicten bij bedrijven.

OM doet onderzoek

Na Erbudaks vertrek stuitte een financieel adviesbureau op financiële onregelmatigheden bij het ziekenhuis. Het openbaar ministerie doet onderzoek naar transacties die onder de vorige bestuursvoorzitter zijn gedaan. De 2,5 ton die nu moet worden teruggestort was onderdeel van een overeenkomst tussen Erbudak en het Rotterdamse bedrijf Drimpy, een online platform gespecialiseerd in zorgvraagstukken. Meromi Participaties, een vennootschap waarvan Erbudak bestuurder en aandeelhouder is, zou 42 procent van de aandelen verwerven van het Rotterdamse bedrijf in ruil voor een lening van in totaal 1,3 miljoen euro. Erbudak overweegt hoger beroep tegen de uitspraak.