Weg met de gele poppetjes, emoji’s krijgen straks een normaal kleurtje

Op de meeste telefoons zijn de smileys geel. Apple en Google willen dat gebruikers kunnen kiezen tussen blanke en gekleurde poppetjes, maar dat kunnen ze niet zelf bepalen. De onafhankelijke organisatie Unicode Consortium moet die beslissing nemen en dat voorstel is nu gedaan.

Het verschilt per telefoon hoe de smileys, die met andere afbeeldingen (als taartjes, bloemen en hondjes) emoji’s worden genoemd, er precies uitzien. Maar als je een smiley of een opgestoken duim verstuurt op een iPhone, moet je een smiley of een opgestoken duim ontvangen op een Androidtelefoon.

De verschillende systemen maken gebruik van Unicode, de standaard die ervoor zorgt dat tekst en emoji’s overal gelijk zijn. Er zitten zo’n 10.000 karakters in Unicode.

Unicode Consortium beslist over emoji’s

De inhoud van Unicode wordt bepaald door het onafhankelijke Unicode Consortium. Bedrijven als Apple en Google kunnen voorstellen doen, maar hebben geen beslissingsbevoegdheid.

Bij elke nieuwe update van Unicode (we zitten nu op versie 7.0) worden er nieuwe emoji’s toegevoegd. De laatste update zorgde voor 274 nieuwe emoji.

Nieuwe kleuren wellicht in Unicode 8.0

Toen was er al kritiek dat je een verstuurde emoji geen eigen kleur kon meegeven. Het lijkt erop dat straks in Unicode 8.0 een emoji vijf verschillende kleuren kan krijgen.

In een voorstel gedaan door het Unicode Consortium staan de vijf kleuren waar gebruikers uit zouden kunnen kiezen. Die optie zou dan worden toegevoegd aan de emoji’s van een menselijk gezicht of handen.

Het toevoegen van emoji’s is een stroperig gebeuren. Een woordvoerder van Unicode legde uit dat het jaren kostte om een emoji met een zonnebril aan Unicode toe te voegen dus het is nog even afwachten of de verschillende huidskleuren in Unicode 8.0 mee kunnen.

Het is ook nog niet duidelijk wanneer die update van Unicode komt.

    • Alex van der Hulst