Eindelijk kun je als starter die gezinswoning in (maar is dat goed voor de woningmarkt?)

Foto ANP

Je bent als starter op de woningmarkt (gemiddeld 32 jaar oud, betaalt zo’n 185 duizend euro voor een woning) fors beter af dan pakweg vijf jaar geleden. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

Wat is er aan de hand? Bijna één op de twee woningen wordt door een starter gekocht, ze krijgen ‘groter voor hun geld’ en gaan eerder naar een eengezinswoning dan naar een appartement.

Het aandeel starters blijft hoog..

Volgens Nienke Stavast - woordvoerder van het Kadaster - heeft dit vooral te maken met het feit dat starters relatief koopkrachtig zijn gebleven:

“Starters hebben hun koopkracht redelijk op peil weten te houden sinds de crisis. Hierdoor zijn woningen die voorheen te duur zouden zijn geweest alsnog toegankelijk en betaalbaar. Ze verhuizen nu eerder naar een nieuwbouwwoning of een eengezinswoning in plaats van een appartementje.”

..en het aantal verkochte nieuwbouwwoningen stijgt..

En dat is goed en slecht nieuws. Goed nieuws voor de starter - uiteraard - die ‘meer woning’ kan kopen voor zijn geld. Slecht nieuws voor de doorstroom van de woningmarkt. De hoop was juist op starters gericht om de doorstroming op gang te helpen. Maar doordat ze vaker in woningen van mensen die de koopmarkt verlaten (deze groep krijgt een boost door de vergrijzing) betrekken, houdt deze stroom op. Starters op de woningmarkt kopen nog maar in één op de drie gevallen een woning van een doorstromer, terwijl dit voor de crisis nog tweederde was.

..maar dit gaat ten koste van de doorstroom

    • Yordi Dam