Eén stekelvarken versus een troep leeuwen. Wie wint?

Screenshot YouTube

De leeuw is sterk, snel, oppermachtig. Niet voor niets is hij koning der dieren. Toch moet hij bij tijd en wijle zijn meerdere erkennen in een onwaarschijnlijk wezen: het stekelvarken.

In een video die sinds vorige week op YouTube staat is te zien hoe een hele troep leeuwen (dertien leeuwinnen en vier leeuwen) probeert een stekelvarken te grazen te nemen. Het dier is niet snel en niet erg wendbaar. Maar als de leeuwen een poot uitsteken (toegegeven, ze lijken niet erg gretig), krijgen ze te maken met zijn niet zo geheime wapen: zijn stekels. En dat is schrikken.

Stekelige verrassing

De strijd tussen stekel en klauw werd gefilmd door Lucien Beaumont, een gids in het Londolozi Game Reserve, een privéreservaat dat grenst aan het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. Het was een ervaring die al lang op zijn ‘bucket list‘ stond, schrijft hij op de site van het reservaat:

A few nights ago, I managed to tick one major sighting off my bucket list that I have been hoping, dreaming and imagining for many years. We were lucky enough to spend the afternoon with the Mhangeni pride and the four coalition males. The lions were restful for most of the afternoon until it darkened into evening and began to cool. The pride soon became active and started to move with the four male lions in tow. Suddenly we saw the group clump together and it looked like they were surrounding something of interest.

Het bleek om een zeer onfortuinlijk, maar volhardend stekelvarken te gaan. Dit is wat Beaumont te zien kreeg:

    • Laura Klompenhouwer