Eén dag het echte ‘Meisje met de Parel’ in kopie van je kamer

Elsa Oushoorn (26) uit Haarlem op haar eigen bank onder de echte Vermeer, maandag in het Mauritshuis.
Elsa Oushoorn (26) uit Haarlem op haar eigen bank onder de echte Vermeer, maandag in het Mauritshuis. Foto Ivo Hoekstra, Mauritshuis

Voor één dag een beroemd schilderij thuis aan je muur. Voor Elsa Oushoorn (26) uit Haarlem was die droom even werkelijkheid. Het Meisje met de Parel bij haar aan de muur werd één dag vervangen door het echte schilderij van Vermeer. Maar daarvoor moesten maandag wel haar meubels, lampen, posters, koekoeksklok en andere spulletjes naar het Haagse Mauritshuis, want het Meisje met de Parel verhuizen vond het museum toch een tikkeltje ver gaan.

Oushoorn deed mee aan een wedstrijd die het Mauritshuis in Den Haag organiseerde ter gelegenheid van de heropening in juni. Liefhebbers van het Meisje met de Parel, die thuis een reproductie hebben, werden opgeroepen op Facebook een foto te zetten van het schilderij in hun eigen kamer. De winnaar mocht een dag doorbrengen met het echte schilderij, in een ‘reproductie’ van zijn of haar eigen huis. „Je kon het schilderij ook downloaden van de website van het museum”, zegt Elsa. „Ik heb een afdruk gemaakt en die opgehangen in een mooie gouden lijst, waar eigenlijk een ander schilderij in zat.” Het Mauritshuis was maandag gesloten, zodat Elsa een ongestoorde dag met het parelmeisje had. „Ik was nog nooit in het Mauritshuis geweest en had haar ook nog nooit in het echt gezien”, zegt ze. „Het origineel is wel veel mooier dan de replica. Mijn vriend en ik hebben een tijdje in mijn nagebouwde kamer gezeten, maar de rest van het museum was dicht. Ik ga er snel weer heen om ook de andere schilderijen te zien.”

    • Claudia Kammer