Dode bij nieuwe Palestijnse aanslag in Jeruzalem

Een Palestijnse man is vandaag ingereden op een groep wachtende mensen bij een tramhalte in Jeruzalem. Daarna viel de man omstanders aan met een ijzeren staaf. Er viel een dode en dertien mensen raakten gewoond, de Palestijn werd door de politie doodgeschoten.

De bus waarmee de Palestijn vandaag inreed op een groep mensen.
De bus waarmee de Palestijn vandaag inreed op een groep mensen. Foto Reuters / Ammar Awad

Een Palestijnse man is vandaag ingereden op een groep wachtende mensen bij een tramhalte in Oost-Jeruzalem. Daarna viel de man omstanders aan met een ijzeren staaf. Er viel een dode en dertien mensen raakten gewoond, de Palestijn werd door de politie doodgeschoten.

Twee weken geleden reed er ook een Palestijn in op een groep wachtenden in Oost-Jeruzalem.

Weer onrustig rond Tempelberg

Het was vandaag al onrustig in Jeruzalem waar Palestijnen de Israëlische politie bekogelden met stenen en vuurwerk. De Palestijnen zijn woedend vanwege een gepland bezoek aan de Tempelberg van Israëlische aanhangers van een rechtse activist die vorige week door een Palestijn werd beschoten.

Officieel staat de heuvel onder Palestijns bestuur. Joden mogen sinds 1967 niet op de Tempelberg bidden, maar alleen bij de Klaagmuur. De activist die vorige week woensdag werd neergeschoten hoort bij een groepering die het mogelijk wil maken voor Joden om ook op de Tempelberg te bidden.

Hamas prijst de actie

De aanslag is niet opgeëist, maar een official van Hamas sprak zijn lof uit voor de actie. “We verwelkomen meer van dergelijke operaties”, aldus Fawzi Barhoum. De Israëlische minister van Openbare Veiligheid Yitzhak Ahronovich loofde de agent die de aanslagpleger doodschoot: “een terrorist die burgers aanvalt verdient het om gedood te worden.”

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Orthodoxe joden verzamelen zich op plek van aanslag #Jeruzalem. ‘Ze moeten alle Arabieren hier weghalen.’ http://t.co/K7xbnJy7d5

Jordanië heeft zijn ambassadeur teruggehaald als protest tegen de “schendingen” van Israël in Jeruzalem en de heilige plekken. Volgens het Jordaanse nieuwsagentschap heeft Jordanië de beslissing genomen “als protest tegen de toegenomen en ongekende escalatie van Israël bij de ‘Noble Sanctuary’ (Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel, red.), en de herhaaldelijke Israëlische schendingen van Jeruzalem.”

    • Alex van der Hulst