Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Ruim eenderde van Nederlandse internetters gebruikt de cloud

Ondanks de twijfelachtige betrouwbaarheid en de recente gehackte beroemdheden, maakt ruim eenderde van de Nederlandse internetters gebruik van ‘cloud computing’. Dit schrijft Trouw naar aanleiding van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het merendeel van de internetters (90,4 procent) gebruikt de cloud om foto’s op te slaan, maar ook muziek, films, e-books, spreadsheats en presentaties worden veelvuldig ge-upload.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt verder ook dat veel van de internetters die gebruik maken van cloudruimte, een tablet of smartphone hebben. Een kwart van de gebruikers gaf aan dat de algemene voorwaarden die deze opslagdiensten hebben, onduidelijk zijn. Daarom worden deze dan ook vaak geaccepteerd zonder nadenken.

Het is de eerste keer dat het CBS gebruik van cloudruimte in Nederland onderzoekt. Daarom is nog niet te zeggen of het toe- of afneemt.

DSM gaat niet splitsen

Activistische aandeelhouders zien graag dat DSM zich opsplitst. Want waarom zou het een winstgevend speciaalchemiebedrijf blijven, als het ook twee winstgevende bedrijven kan zijn? Topman Feike Sijbesma ziet er echter niks in om de voedingstak en de materiaaltak van elkaar los te trekken, schrijft het FD.

Sijbesma wil enkel kort ingaan op de druk van de aandeelhouders, in het bijzonder Third Point dat 3 procent van de aandelen in handen heeft: “DSM is winstgevender in de huidige samenstelling”. Hoewel de cijfers van de afgelopen kwartalen tegenvielen ziet de topman geen reden voor drastische maatregelen, al gaf hij tijdens de presentatie van de meest recente kwartaalcijfers aan kleine onderdelen te willen afstoten. Zoals de tak die een grondstof voor nylon produceert, die maakt al tijden geen winst meer.

Vandaag houdt DSM in Londen een bijeenkomst voor analisten en handelaren. Volgens het FD wachten aandeelhouders en de Vereniging van Effectenbezitters af wat het speciaalchemiebedrijf daar bekend zal maken, alvorens verder te speculeren over een mogelijke splitsing.

Imtech nog niet probleemvrij

De problemen bij Imtech zijn nog lang niet voorbij, meldt de Telegraaf . Het bedrijf ging bijna failliet door een enorme fraude in de boeken omtrent de bouw van een pretpark in Polen. Volgens de krant doet het bedrijf nu ook onderzoek naar overtredingen - door zijn Duitse tak - van mededingingswetten tussen 2008 en 2010.

Imtech zou dat doen naar aanleiding van berichten van een klokkenluider. Een woordvoerder kon tegenover de Telegraaf nog geen uitspraken doen over het nog niet afgeronde onderzoek. De vrees bestaat dat er na dit nieuws nog meer lijken in de kast van Imtech blijken te liggen.

    • Hans Klis