Dijsselbloem wil uitstel naheffing - ‘niet van plan rente te betalen’

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA).
Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA). Foto ANP / Bart Maat

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil uitstel voor de betaling van naheffing die Brussel heeft opgelegd. En hij is niet van plan rente te betalen, schrijft persbureau Novum.

Dijsselbloem zei dat vandaag in de Tweede Kamer. Hij wil de naheffing - 642 miljoen euro - niet overmaken zolang het onduidelijk is waar het bedrag op is gebaseerd.

rente na 1 december

Komende vrijdag gaat Dijsselbloem in gesprek met de Europese Commissie en met collega-ministers van Financiën. Hij wil inzetten op een meer flexibele betalingsregeling. Volgens de huidige regeling moeten landen ná 1 december rente betalen.

De Britse regering moet 2,1 miljard afrekenen, en streeft naar een verlaging van het bedrag. Dijsselbloem ziet daar geen ruimte voor. Hij denkt dat landen die nu niet hoeven te betalen in de toekomst een naheffing zullen krijgen. Dan zou Nederland geld terugkrijgen.

‘onaangenaam verrast’ door naheffing

De naheffingen uit Brussel komen door een herberekening van de omvang van de economieën van Europese lidstaten van 1995 tot 2013. Omvang van de economie is voor een lidstaat bepalend voor de hoogte van de afdracht aan de Europese Unie. Dijsselbloem schreef eerder dat het bericht over de naheffing hem “onaangenaam verrast” had.