Deze schrijvers maken vanmiddag kans op Frankrijks grootste literatuurprijs

Vanmiddag wordt de winnaar bekend van de Prix Goncourt, de belangrijkste literatuurprijs van Frankrijk. Vier romans dingen mee. Maar er zijn twee echte kanshebbers.

Pierre Lemaitre wordt omringd door journalisten nadat bekend is geworden dat hij winnaar is geworden van de Prix Goncourt 2013.
Pierre Lemaitre wordt omringd door journalisten nadat bekend is geworden dat hij winnaar is geworden van de Prix Goncourt 2013. EPA/IAN LANGSDON

Een roman over de Spaanse Burgeroorlog? Of toch die knipoog naar Albert Camus? Vanmiddag wordt de winnaar bekend van de Prix Goncourt, de prijs voor de beste Franse roman van het afgelopen jaar.

En dat jaar zag een ‘ware hausse in biografische romans’, schrijft Margot Dijkgraaf in NRC Handelsblad, in een overzichtsartikel over alle Prix Goncourt-genomineerden. En het worden er alleen maar meer. Dijkgraaf:

‘Trotski, Greta Garbo, Mary Shelley, Elvis Presley, J.D. Salinger allemaal zijn ze dit najaar onderwerp van een roman. De celebritycultuur lijkt ook in de Franse literatuur te zijn doorgedrongen. De Franse roman wordt steeds meer ‘documentaire roman’, gebaseerd op wat echt is gebeurd. De pure verbeelding wordt onttroond.’

Het is inmiddels de belangrijkste trend in de huidige Franse literatuur te noemen: het fictionaliseren van het leven van een historisch persoon.

De roman die het beste in die trend past, is het genomineerde Pas pleurer van Lydie Salvayre (Zie hieronder). Dijkgraaf ziet deze roman als grootste favoriet voor het winnen van de Prix Goncourt. Als de jury het tenminste aandurft ‘een pluriforme, veelstemmige, ‘moeilijker’ roman te bekronen’, schrijft Dijkgraaf.

De winnaar van de Prix Goncourt wordt vanmiddag om 13:00 bekendgemaakt. Hieronder de vier kanshebbers.

Shortlist Prix Goncourt 2014

Pas pleurer - Lydie Salvayre


Roman waarin de stemmen van de Franse schrijver Georges Bernanos (1888-1948), tegen de achtergrond van de Spaanse Burgeroorlog, samengaan met de moeder van de schrijfster, die als jonge vrouw het Spanje van de late jaren dertig onvluchtte.

5 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Soms ronduit magistrale magnum opus, waarin Salvayre haar lezer moeiteloos het Spanje van de late jaren ’30 binnenvoert.’

Meursault, contre-enquête - Kamel Daoud


Roman waarin de enige niet-Franse kanshebber voor de Prix Goncourt - Daoud is een Algerijn - de aandacht richt op de Arabier die in De vreemdeling, het wereldberoemde boek van Albert Camus, door hoofdpersoon Meursault wordt vermoord.

4 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Ingenieus literair verwijs- en spiegelspel met biografische elementen uit het leven van Camus en van zijn hoofdpersoon, tegen de achtergrond van Frans-Algerije.’

Ce sont des choses qui arrivent - Pauline Dreyfus


Portret van Franse adel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een flierefluitende gravin, in wier milieu zwanger raken nu eenmaal behoort tot ‘de dingen die gebeuren’, ontdekt tijdens de zwartste jaren van het nazisme dat ze Joods is – en dan kantelt haar perspectief.

2 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Kritisch portret van de conservatieve adel, die tijdens de oorlog gewoon bleef doorfeesten.’

Charlotte - David Foenkinos


Tragisch oorlogsverhaal over het leven van de Berlijnse Charlotte Salomon, die in 1943 in Auschwitz om het leven komt.

3 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘[De toon van Foenkinos] is fijngevoelig en melancholiek, zijn obsessie met verlies kleurt alles wat hij schrijft.’

Verkoopstimulans

De Prix Goncourt is een literatuurprijs die te boek staat als de grootste die Frankrijk rijk is. Niet vanwege het geldbedrag dat aan de prijs is verbonden. De winnaar krijgt een symbolisch bedrag van 10 euro.

Maar wél vanwege de verkoop, die door de winst van de prijs een enorme stimulans krijgt. Dat is mooi te zien in deze infographic van de winnaars tussen 2004 en 2011. Vooral voor de winnaar van 2007, Alabama Song van Gilles Leroy, heeft de toekenning van de prijs veel betekend. Voor de winst werden er 8000 exemplaren van de roman verkocht. Na de winst 190.000. (Klik op de infographic voor een grotere versie). Gemiddeld worden er na de uitreiking van de Prix Goncourt 400.000 exemplaren van de winnende roman verkocht. Twee keer zoveel als de Renaudot, nummer twee op het lijstje van grootste Franse literatuurprijzen.

Het artikel van Margot Dijkgraaf, recensent Franse literatuur voor NRC Handelsblad, over de genomineerden voor de Prix Goncourt stond afgelopen vrijdag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • Roderick Nieuwenhuis