Buik inhouden als je solliciteert

Werkgevers willen liever fitte, gezonde en slanke werknemers dan zieke. Voor een werknemer in de ziektewet betalen ze premie. Wat kun je daartegen doen?

Sport je veel en eet je gezond? Dan maak je meer kans bij een sollicitatie. Dat is tenminste de ervaring van Olympia Uitzendbureau. „Werkgevers willen liever geen mensen aannemen als er een risico is op uitvallen wegens gezondheidsredenen”, zegt manager innovatie en ontwikkeling Steven Gudde:

Niet gek, natuurlijk. Zodra een werknemer in de ziektewet komt, moet de werkgever een premie betalen. Sinds dit jaar geldt ook een hogere premie wanneer mensen met een tijdelijk dienstverband in de ziektewet komen.

Cijfers die deze trend ondersteunen zijn er niet. Werkgevers zullen het niet toegeven waardoor het moeilijk te meten is, zegt Gudde, „maar toch valt het op”.

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU in Amsterdam signaleert hetzelfde: „Het is wel duidelijk dat fitheid en overgewicht een rol spelen bij je kansen op de arbeidsmarkt.” Dat weten we uit recent Zweeds en Amerikaans onderzoek. „Gewicht, het enige wat direct zichtbaar is, wordt heel vaak gezien als kenmerk waar je makkelijk op kunt selecteren. Maar er is geen garantie dat een dun iemand zijn werk goed doet en er is ook nooit bewezen dat een dik iemand zijn werk niet goed doet.”

Omdat het moeilijk te bewijzen is dat een werkgever je afwijst om je ongezonde leefstijl of overgewicht is het ook moeilijk om deze vorm van discriminatie aan te pakken. Het College voor de Rechten van de Mens behandelt klachten van discriminatie van mensen met een chronische ziekte. Eén keer is er een zaak geweest van een man die geen postbode mocht worden omdat hij te zwaar was. „Maar deze persoon had morbide obesitas, dat wordt aangemerkt als chronische ziekte.” Er was sprake van discriminatie, dus de werkgever moest volgens de wet naar een oplossing zoeken zodat de postbode tóch aan het werk kon, met een kleine aanpassing. En dat lukte.

Olympia adviseert sollicitanten nu om te laten zien dat ze fit zijn, bijvoorbeeld door dat op hun cv te zetten. Dennis Rijkers, van Lifebrander, een bedrijf dat helpt bij het maken van cv’s, adviseert dat ook, maar met andere redenen. „Sporten is vooral gerelateerd aan competenties. Als je marathons loopt, zegt dat bijvoorbeeld iets over je doorzettingsvermogen.”

Al gaat dat natuurlijk niet alles oplossen. Rijkers: „Werkgevers kijken bij een cv eerst naar de harde criteria, zoals werkervaring en opleiding. Pas daarna wordt er gekeken naar de softe criteria. Wat doet iemand nog meer en past hij of zij op persoonlijk vlak in een bedrijf?”