Boeren-knoflook-slakkensoep

We koken uit het Soepboek van Michel Jansen, oprichter, eigenaar en soepmaker van De Kleinste Soepfabriek. Zoals ik maandag al schreef: hij houdt van stoere smaken en deze boeren-knoflook-slakkensoep is daar een goed voorbeeld van. Jansen betrekt zijn slakken van Mieke Bos en dat kunt u ook doen via www.boerenslak.nl. Maar met andere slakken (uit blik) kan het natuurlijk ook.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheut olie in een diepe pan en smoor de ui glazig, laat hem niet kleuren. Smelt de boter bij de ui en roer de bloem erdoor. Je kunt ook de mosterd erbij doen zodat deze een beetje kan ontzuren. Laat deze roux al roerend op laag vuur een minuut of vijf zachtjes garen. Giet al roerend een flinke scheut water bij de roux en roer tot het is opgenomen: verdun de soep op deze manier steeds roerend met de rest van het water (of het vocht van de slakken uit de pot en zoveel water als nodig is om 2 liter te krijgen). Snijd het spek in dobbelsteentjes en roer ze door de soep met knoflook, peper, zeezout en kurkuma, laat de soep pruttelen tot het spek gaar is. Roer de slakken door de soep samen met de room. Hak de peterselie fijn en voeg die op het laatst toe.