Bedrijf van Erbudak moet Slotervaart 2,5 ton terugbetalen

Het Slotervaartziekenhuis heeft recht op 2,5 ton die de ex-bestuursvoorzitter namens het ziekenhuis overmaakte aan een bevriend bedrijf.

Aysel Erbudak, de voormalige bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, heeft in 2011 en 2012 namens het ziekenhuis ten onrechte 2,5 ton overgemaakt aan een bevriend bedrijf. Dat heeft de rechter bepaald. Volgens hem is er „geen rechtsgrond” voor de investering die het ziekenhuis deed ten behoeve van een privé-bv van Erbudak. De vennootschap, waarvan Erbudak bestuurder en aandeelhouder is, moet de 2,5 ton terugbetalen, aldus de rechter.

De uitspraak is er één in de vele procedures tussen Erbudak en het ziekenhuis. Erbudak kreeg van Slotervaart, dat zij tussen 2006 en 2013 leidde, nooit salaris. Zij eist in een aparte procedure betaling van achterstallig loon via de rechter.

Het ziekenhuis op zijn beurt eist geld van Erbudak. Zij werd in 2013 na een conflict geschorst en vervolgens ontslagen. Nadien brak een machtsstrijd uit over het ziekenhuis. Het ziekenhuis vreesde een terugkeer van Erbudak als eigenaar. Zij en haar familie werden als aandeelhouder buitenspel gezet, een actie die wegens vermoeden van wanbeleid wordt onderzocht door de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, die is gespecialiseerd in conflicten binnen bedrijven. Na Erbudaks vertrek stuitte een financieel adviesbureau op financiële onregelmatigheden. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar transacties in Turkije.

De 2,5 ton aan betalingen waren onderdeel van een overeenkomst tussen Erbudak en het Rotterdamse bedrijf Drimpy, een onlineplatform gespecialiseerd in zorgvraagstukken. Meromi Participaties, een vennootschap waarvan Erbudak bestuurder en aandeelhouder is, zou 42 procent van de aandelen verwerven van het Rotterdamse bedrijf in ruil voor een lening van in totaal 1,3 miljoen euro.

    • Jeroen Wester