Achter de briefjes zit een wereld

Peter Boersma fotografeerde briefjes op ramen en deuren. Naast heel veel frustraties over ongewenste fietsen tegen de gevel zag hij ook af en toe berichten met smileys of een pas gevonden konijn.

None

‘Gelieve bij afwezigheid geen zieke of gewonde vogeltjes door de brievenbus te doen!’ staat op één van de vele briefjes die Peter Boersma (40) heeft gefotografeerd voor zijn boek Briefjes op ramen en deuren!

Het uitroepteken in de titel van zijn fotoboekje staat er niet zonder reden. In de mededelingen die Nederlanders ophangen voor voorbijgangers bevinden zich veel uitroeptekens. Net als hoofdletters, trouwens. In het voorwoord schrijft dichter en columnist Stefan Nieuwenhuis: „Achter de briefjes in het boek zit de hele wereld. Een van boosheid en frustratie, van excuses, verdriet, meligheid en van natte verf.”

Gelukkig staan in het boek, naast heel, heel, heel veel frustraties over ongewenste fietsen tegen de gevel en hondenpoep voor de deur, ook af en toe berichten met smileys of een ‘alsjeblieft’. Soms duiken er zelfs mensen op die anderen onbaatzuchtig willen helpen, door bijvoorbeeld een foto op te hangen van het konijn dat ze recentelijk hebben gevonden. Of humor: ‘Bel is onderhevig aan existentiële problematiek. Graag kloppen!’

Het leukste zijn natuurlijk de raadselachtige boodschappen op ramen en deuren, zoals die over de vogeltjes. De auteur van dat briefje laat ook nog weten dat dieren in de brievenbus niet welkom zijn wegens ‘loslopende kat’. Boersma vermeldt nergens waar en wanneer hij de briefjes heeft gefotografeerd. Waardoor een briefje als ‘Betreden van deze KERK is op eigen RISICO’ op heel veel manieren kan worden geïnterpreteerd.

Dat lijkt ook de bedoeling. Nieuwenhuis: „Het is de kunst door de lagen van de foto’s te kijken. Niet alleen te zien wat de foto toont, maar ook het verhaal erachter.”

    • Sabeth Snijders