Wil Xi Jinping Taiwan paaien met vrijhandelszone?

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De volgende vrijhandelszone van China zou best eens Haitan kunnen zijn. Sinds het bezoek van Chinese president Xi Jinping aan het eiland van de oostelijke Fujian-provincie wordt hier druk over gespeculeerd, meldt Asia Nikkei Review. Eind vorige maand riep het staatshoofd op tot de oprichting van meer van deze lucratieve gebieden.

Xi riep bedrijven van het nabijgelegen Taiwan op om meer in Haitan te investeren. De president benadrukte dat de markt van het vasteland groot genoeg is om Taiwanese producten af te zetten en genoeg kansen biedt aan Taiwanese ondernemers. Dat Xi Haitan in het vizier heeft, is niet gek. Hij woonde en werkte ruim zeventien jaar in de Fujian-provincie, onder andere als gouverneur, en reisde vaak af naar het eiland.

Volgens speculaties van ingewijden zou Xi met een vrijhandelszone op Haitan een nieuw economisch kanaal naar Taiwan willen openen. De regio zou dan moeten gaan fungeren als een spons voor handelsactiviteit van nabijgelegen steden. Het plan getuigt in ieder geval van een sterk staaltje economische diplomatiek van Xi om op deze manier de banden aan te halen met Taiwan.

Geen rubberboten voor Qantas, maar wel een nieuwe CEO graag

Qantas Airways bezuinigt op van alles om het gewicht en dus de brandstofkosten van hun vluchten laag te houden: rubberboten, water en zelfs de entertainment-systemen worden uit hun vliegtuigen gehaald. Maar op een ding kan de luchtvaartmaatschappij niet bezuinigen, schrijft The Sydney Morning Herald en dat is op een CEO.

Want Stefan Pichler vertrekt na een jaar aan de top in februari naar het Duitse Air Berlin. En ondanks dat de Australische luchtvaartmaatschappij vorig jaar een verlies leed van 2,8 miljard Australische dollar (1,96 miljard dollar) op een omzet van 14 miljard, kan het bedrijf niet zonder CEO met bijbehorend topsalaris.

Nalin Patel, bestuursvoorzitter van grootaandeelhouder Fiji Airways, gaf vannacht aan onmiddellijk op zoek te gaan naar een vervanger van Pichler. Een die hopelijk Qantas weer uit de problemen kan helpen.

Fusie moet nieuwe Japanse megabank opleveren

De Bank of Yokohama en de Higashi-Nippon Bank onderhandelen over een fusie, schrijft Asia Nikkei Review. Slagen deze besprekingen dan gaan zij beiden op in de grootste keten van regionale banken in Japan.

Naar verwachting wordt eind deze maand duidelijk of de fusie rond is. Het gezamenlijke vermogen van de Bank of Yokohama en de Higashi-Nippon Bank wordt geschat op zo’n 16 biljoen yen (110 miljard euro). Hiermee zou het gefuseerde bankenbedrijf de huidige grootste Japanse regionale bank Fukuoka Financial Group overschaduwen. Deze alliantie van drie banken heeft een geschat vermogen van 14,1 biljoen yen (100 miljard euro).

De groeipotentie van de nieuwe bank die ontstaat uit de fusie van de Bank of Yokohama en de Higashi-Nippon Bank wordt, vanwege een betere financiële gezondheid van de instellingen, groter geacht dan die van Fukuoka Financial Group. Deze laatste megabank ontstond in 2007 door het samengaan van de Bank of Fukuoka met twee noodlijdende banken.

    • Hans Klis