Onregelmatig werken slecht voor geheugen

Jaren achtereen werken in ploegendiensten veroorzaakt een chronische achteruitgang in het geheugen en de denksnelheid. Dat blijkt uit een langlopende Franse studie, waarvan de resultaten vandaag verschijnen in het blad Occupational and Environmental Medicine.

Minstens tien jaar werken in onregelmatige diensten met nachtwerk eist bij deelnemers aan de studie zeker zes jaar extra cognitieve veroudering, bovenop de normale achteruitgang in geheugen en denksnelheid. Na het stoppen met onregelmatige diensten, bijvoorbeeld na pensionering, hield het effect aan. Op zijn vroegst pas vijf jaar na de laatste ploegendienst was het verminderde geheugen niet meer meetbaar, maar de denksnelheid bleef altijd nog achter in vergelijking met leeftijdgenoten die in gewone 9-tot-5-banen hadden gewerkt. Dat werken in nachtelijke uren niet goed is voor de gezondheid bleek al uit eerder onderzoek. Mensen worden vatbaarder voor stofwisselingsstoornissen, hart- en vaatziekten en borstkanker. Dat zou komen door de verstoring van de biologische klok. Tijdens het nachtwerk en de dagen erna hebben mensen vaak last van concentratie- en geheugenstoornissen. Nu is

voor het eerst aangetoond dat die ontregeling van de hersenen ook op langere termijn doorwerkt.

    • NRC