‘Waarschuwing als mensen illegaal films of muziek downloaden’

Foto ANP/Marco de Swart

Er moet een waarschuwing komen voor bezoekers van websites waar illegaal films en muziek kunnen worden gedownload. Dat bepleiten de regeringspartijen VVD en PvdA, zo melden de NOS en persbureau Novum. De partijen denken dat het onmogelijk is om een downloadverbod te handhaven en kiezen daarom voor deze optie. De waarschuwing moet verschijnen als pop-up. “Er moet komen te staan dat er een legaal alternatief is en dan word je daarnaar doorverwezen”, aldus VVD-Kamerlid Van Wijngaarden tegen de NOS.

Eerder oordeelde het Europese Hof van Justitie dat downloaden uit een illegale bron niet is toegestaan. Het bekendste voorbeeld van zo’n bron is website The Pirate Bay. Daar worden illegale muziek, films en software aangeboden. Volgens Van Wijngaarden kiest driekwart van de Nederlanders voor legale diensten als Spotify en Netflix. “Tegelijkertijd is er een groep mensen die kiest voor materiaal uit illegale bron. Ik vind dat we die groep moeten wijzen op hun verantwoordelijkheid. Als je kiest voor illegaal downloaden maak je het moeilijk voor schrijvers om te blijven schrijven en voor televisiemakers om nieuwe programma’s te ontwikkelen”, aldus Van Wijngaarden. De Tweede Kamer debatteert morgen over het auteursrecht.

    • Wilmer Heck