Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Waarom Taylor Swift niet meer op Spotify te beluisteren is

Ze mag dan één van de best verkopende artiesten ter wereld zijn, wie Taylor Swift zoekt op Spotify zal niets vinden. Uit protest tegen de lage vergoedingen van de Zweedse streamingdienst voor artiesten, heeft de Amerikaanse zangeres gisteren al haar muziek van Spotify verwijderd.

Ze mag dan één van de best verkopende artiesten ter wereld zijn, wie haar zoekt op Spotify zal niets vinden. Gisteren maakte de streamingdienst bekend dat de Amerikaanse zangeres Taylor Swift al haar muziek heeft verwijderd uit de mediatheek van de Zweedse muziekservice.

Dat is best een big deal. Vorige week kwam haar nieuwe album 1989 uit. NRC-recensent Amanda Kuyper gaf het drie ballen.

“1989 is een imagokantelend album. [...] De akelig perfecte porseleinen sprookjesprinses is een onafhankelijke volwassen verleidster geworden, die impliciet uitdagend is.”

Maar Swift is sowieso één van de populairste artiesten wereldwijd. Meer dan 30 miljoen albums heeft ze verkocht. Volgens Spotify hebben 16 miljoen van de in totaal 40 miljoen gebruikers haar muziek de afgelopen dertig dagen gedraaid. Op 19 miljoen playlists is minstens één van haar liedjes terug te vinden. Reden genoeg voor Spotify om Swift openlijk de liefde te verklaren.

Twitter avatar Spotify Spotify We love @taylorswift13 as much as you do. Here’s a message we hope brings her back http://t.co/yRm5bfNV23 #justsayyes http://t.co/1lj2JB1SMI

Ook het hoofd communicatie van Spotify Jonathan Price liet zich niet onbetuigd, daarbij verwijzend naar Swift’s grote hit ‘Shake it off’, de eerste single van haar nieuwe album.

Twitter avatar jonathanmprince jonathan prince Hey @taylorswift13 the haters gonna hate, hate, hate but 40 million+ Spotifiers gonna play, play, play. Don’t let them down for too long. xo

Maar volgens Swift en haar label Big Machine Records - dat ook de succesvolle countryartiesten Tim McGraw en Rascall Flatts onder contract heeft - heeft Spotify het aan zichzelf te danken. Swift vindt de vergoeding van tussen de 0.006 and 0.0084 dollar per gedraaid nummer - minder dan een cent per liedje dus - veel te weinig. In een interview met The Wall Street Journal noemde Swift Spotify “moderne piraterij“. Spotify zegt zelf 70 procent van zijn inkomsten terug te betalen aan de artiesten.

Niet de enige

Het is niet de eerste aanvaring tussen Swift en Spotify. Ook haar vorige album Red was lange tijd niet verkrijgbaar op de streamingsdienst. Pas na een aantal maanden verscheen het album online. Daarvoor ontbrak haar muziek overigens ook op concurrerende diensten als Rhapsody, Rdio, Mog and Xbox Music. Het is een strategie die ook andere supersterren zoals Adele (21), Coldplay (Mylo Xyloto) en The Black Keys (El Camino) eerder toepasten vlak na een nieuwe albumrelease. Door de muziek nog niet beschikbaar te maken voor streaming verkopen de artiesten meer albums. Swift behoort tot dezelfde categorie artiesten - ze heeft zeven Grammy’s - die de gratis aandacht op Spotify niet meer nodig heeft om platen te verkopen.

Vorige week leek de zangeres dezelfde strategie toe te passen met de lancering van 1989, tot gisteren al haar muziek van Spotify verdween. Daarmee is ze niet de enige. Paul McCartney verwijderde al zijn nummers in 2010. Twee jaar later werd zijn muziek weer beschikbaar. Ook muziek van onder andere AC/DC, de Beatles en drie albums van Radiohead-frontman Thom Yorke zijn om verschillende redenen niet bij de streamingdienst te beluisteren.

Twitter avatar thomyorke Thom Yorke Make no mistake new artists you discover on #Spotify will no get paid. meanwhile shareholders will shortly being rolling in it. Simples.