Waarom een Duits chemiebedrijf DSM’s vitamines wil hebben (en waarom niet)

Foto Bloomberg
Update 7:55 uur. De nettowinst van DSM is afgelopen kwartaal gedaald met 21 procent tot 93 miljoen euro. Dat blijkt uit de cijfers die het chemieconcern zojuist bekendmaakte. De omzet steeg wel met 5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden en komt uit op 2,3 miljard euro.

Het bedrijf meldt niets over de overnamegeruchten. Topman Feike Sijbesma stelt dat de resultaten ten opzichte van voorgaande kwartalen zijn verbeterd, maar geeft ook een waarschuwing.

“Increasing macro-economic uncertainty and continued low consumer confidence are impacting market dynamics.”

Is er dan toch hoop voor de vitaminen van DSM? Het Duitse chemieconcern Evonik zou interesse hebben in een overname van het Nederlandse chemiebedrijf, meldde persbureau Bloomberg afgelopen week. En dat terwijl het dit jaar wat minder gaat met DSM, dat vandaag nieuwe kwartaalcijfers publiceert.

Evonik ontkent vooralsnog en DSM heeft als beleid “niet te reageren op geruchten en speculaties”. Waarom zou het tweede grootste chemiebedrijf van Duitsland DSM moeten willen (en waarom niet)?

DSM heeft interessante spullen

Volgens de berichtgeving is Evonik vooral geïnteresseerd in de Nutrition-afdeling van DSM. Vitaminen, omega-3, enzymen, kleurstoffen en andere voedingsingrediënten voor mens en dier dus. Mogelijk zou het Duitse bedrijf zelfs alleen dit onderdeel willen.

Nutrition vormt het grootste aandeel van de omzet en winst van DSM: 10,5 duizend van de 24,3 duizend werknemers werkten er in 2013 (in 2012 nog 9,5 om 23,5) en 4,2 van de 9,6 miljard euro omzet in dat jaar kwam er vandaan (in 2012 nog 3,7 om 9,1 miljard). Maar de vitamineprijzen staan onder druk, de visolieprijzen zijn hoog en bedrijven als Unilever, die bij DSM inkopen, hebben het zwaar door de crisis. De omzet en winst vallen dit jaar dus tegen. Vorig kwartaal: 3 procent minder omzet.

Toch wordt de sector gezien als een groeimarkt. DSM verwachtte bij de vorige cijfers een snelle stabilisatie en daarna verbetering. Volgens schattingen van het Nutritional Business Journal zou de wereldwijde omzet van supplementen tegen 2021 bijna kunnen zijn verdubbeld. Het blad noemt het “een van de snelst groeiende industrieën ter wereld”. Reden? Het wordt steeds normaler om supplementen te nemen.

Goed voor DSM, goed voor Evonik?

De omzet van Evonik - met een redelijk stabiele 33,5 duizend werknemers - was vorig jaar 12,9 miljard euro. Bijna 500 miljoen minder dan in 2012. En in 2011 daalde de omzet ook al. Evonik kan dus wel een sterke side-kick gebruiken.

Samen zouden de twee bedrijven ruim 21 miljard waard zijn. Daarmee zou het concern groter worden dan bijvoorbeeld Akzo Nobel. Positief voor Evonik, dat zegt de middelen én de wil te hebben om een grote aankoop als DSM te doen. Het bedrijf wil de komende jaren ruim vijf miljard euro groeien in het supplementenaandeel, om niet achter te blijven bij de toenemende concurrentie.

Positief voor DSM ook: dat is momenteel flink wat waard. Ondanks de tegenvallende prestaties van dit jaar is de beurswaarde de laatste jaren gestegen. Goed verdienen dus.

Maar…

De verre vooruitzichten zijn redelijk positief, maar nu gaat het dus niet zo goed met DSM. De waarde is het laatste kwartaal iets afgenomen, de beurs is nog niet hersteld van een daling begin dit jaar en de verwachting van analisten is dat de cijfers van het bedrijf dit jaar maar net iets beter zullen zijn dan vorig jaar. De vraag rijst: kan DSM wel meekomen in de verwachte wereldwijde groei?

Volgens Bloomberg is het sowieso allemaal nog niet zover. Eerder dit jaar zouden al gesprekken tussen de partijen zijn geweest, waarbij het bestuur afhaakte door zorgen over een verhuizing naar Duitsland. En ze vroegen zich af of de twee bedrijven wel bij elkaar pasten. Het DSM-bestuur moet toestemming geven voordat een overname mogelijk is.

Vooralsnog reageren de aandeelhouders in ieder geval wél op het gerucht. Met enthousiasme:

    • Anouk van Kampen