Voorlopige stop op aantal vluchtelingen in Oranje

Het aantal vluchtelingen in het Drentse kanaaldorp Oranje wordt tijdelijk bevroren. Niet 1.400 maar zo’n 500 asielzoekers worden voorlopig ondergebracht in het dorp dat zelf 140 inwoners telt.

Dat hebben burgemeester en wethouders gisteravond beloofd aan de gemeenteraad van Midden-Drenthe. Waarnemend burgemeester Ton Baas (VVD): „Er zijn dingen gebeurd die anders hadden gemoeten.” En: „Ik wil geen broddelwerk leveren. Zorgvuldigheid staat voorop. We hebben meer tijd nodig om te bezien onder welke voorwaarden de opvang kan. Pas daarna kunnen we een bestuursovereenkomst ondertekenen met het maximaal aantal asielzoekers.”

Eind september stelde ondernemer Hennie van der Most zijn zieltogende vakantiepark beschikbaar aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Ze kwamen overeen er drie jaar lang maximaal 1.400 vluchtelingen te huisvesten, met de mogelijkheid tot twee jaar verlenging. Het college ging akkoord zonder gemeenteraad en bewoners te raadplegen, terwijl de opvang in strijd was met het bestemmingsplan.

Dat was tegen het zere been van de bewoners en van een meerderheid in de gemeenteraad. Een petitie om het aantal vluchtelingen te beperken tot 250, kreeg gisteravond nog geen raadsmeerderheid. Op getallen wilden de meeste fracties zich niet vastleggen. De raad praat deze maand verder.