Voor het eerst Afghaans Talibaanlid voor rechter in VS

Een Talibaanlid uit Afghanistan is vandaag verschenen voor de federale rechtbank in Virginia. Het is voor het eerst dat een militaire gevangene uit Afghanistan naar de VS is gebracht voor een proces.

De gevangene, Irek H., is volgens de VS een Russische Sovjetoorlog-veteraan die naar Afghanistan is getrokken en zich bij de Talibaan heeft aangesloten. Hij werd in 2009 opgepakt, na een aanval in de regio Khost op de Afghaanse grenspolitie en op Amerikaanse soldaten. Voordat hij naar de VS werd overgebracht, werd hij vastgehouden op de Amerikaanse luchtbasis Bagram.

Hij wordt beschuldigd van twaalf terroristische daden, waaronder het verlenen van materiaal aan terroristen, samenzwering, een poging tot vernietiging van een Amerikaans luchttoestel en samenzwering voor het gebruik van massavernietigingswapens. Voor dit laatste kan hij de doodstraf krijgen, maar dit wordt niet geeïst. Op sommige andere aanklachten staat levenslang.

In 2015 dragen de VS alle gevangenissen in Afghanistan over aan de Afghaanse regering. In het Amerikaanse detentiecentrum Parwan op luchtbasis Bagram zitten nog dertien niet-Afghaanse gevangenen. De regering-Obama staat daarom onder druk die gevangenen vóór het einde van de NAVO-missie naar de VS te hebben overgebracht, zo laat een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad aan persbureau AP weten. Bovendien wil Obama laten zien dat terroristen ook via de rechter kunnen worden gestraft.

    • Mirjam Remie