Verwachtingen verzilverd

None

Alles klopt aan Jett Rebel. Hij is gretig en talentvol, hij is een ravissante verschijning en het podium is zijn speeltuin. Jett Rebel soleert terwijl hij lachend de andere kant op kijkt, en windt het publiek om zijn vinger met citaten uit de popgeschiedenis. Hij wentelt zich in aloude stijlen als glamrock en funk, en weeft daaruit een nieuwe constellatie, waarin bekende elementen een verbond sluiten met eigentijdse flair. Het leverde hem de afgelopen maanden al verschillende prijzen op, een recordaantal optredens op zomerfestivals, en een concert in de Heineken Music Hall (capaciteit: 5.000) in Amsterdam, komende februari.

Het enige wat nog ontbrak was een debuut-cd, doorgaans het startsein van een carrière. Van Jett Rebel, de alias van Jelte Tuinstra (23), waren tot nog toe twee EP’s uitgekomen, Venus en Mars. Nu is er Hits For Kids, het debuut waarmee Jett Rebel de verwachtingen zal verzilveren. Hits For Kids is een potpourri van invloeden uit hoeken en gaten van de popmuziek: met de onschuld van The Kinks (‘Mary Anne’), de ingenieuze aanpak van Hall & Oates (‘Tyrannosaurus Rex’), de soepele stembuigingen van Bowie of disco-koning Jake Shears van Scissor Sisters. Maar al zijn de elementen te herleiden, de som der delen is origineel en eigen. Jett Rebel leent het idee, maar niet de uitvoering. Hij laat zijn songs bulken van wendingen en invallen, wat leidt tot barokke liedjes die meeliften op een gesmeerde ondergrond van discodrums en zinderend gitaarspel. Maffe melodietjes en hooks vullen de gaten terwijl Jett Rebel zijn onschuldige teksten zingt over ‘strawberry tea’ en ‘pineapple morning’.

Vergeleken met de twee EP’s valt op dat de stijl nauwelijks veranderd is, maar arrangementen en uitvoering zijn meer uitgewerkt. Op Venus en Mars waren overgangen nog ruw en het geluid soms schel.

Nu is er ook plaats voor tederheid, zoals in ‘Gwen’ – het nummer dat hij schreef over zijn vriendin, tv-presentatrice Gwen van Outen. De relatie is inmiddels voorbij, maar het lied nog altijd gevoelvol.

    • Hester Carvalho