Koop een rol in een roman van Ian McEwan

Altijd al als personage willen fungeren in een roman? Dan hoef je de pen niet zelf ter hand te nemen. Op een veiling in Londen koop je binnenkort gewoon een rol in de nieuwe Ian McEwan. En dat doe je dan ook nog voor een goed doel, namelijk Freedom from Torture, een Britse organisatie die slachtoffers van mensenrechtenschending bijstaat.

Op 20 november organiseert de organisatie in Londen een literaire avond die zal eindigen met de ‘immortality auction’, de veiling voor onsterfelijkheid. Aanwezigen – voor 30 pond kom je binnen – kunnen bieden op een rol in een roman van grote Britse schrijvers als Margaret Atwood, Ian McEwan, Alan Hollinghurst, Zadie Smith en Pat Barker.

Sinds gisteren kan ook geboden worden via freedomfromtorture.org op een rol in verhalen van Adam Foulds, Adam Mars-Jones en Alan Hollinghurst. Het openingsbod is 300 pond, een kleine 400 euro.

Het idee is afkomstig van Man Booker Prize-winnaar Julian Barnes, die recentelijk een personage in een kort verhaal ter donatie aanbood. Het begin van de literaire avond zal dan ook bestaan uit een ode aan Barnes door deelnemers van de schrijfcursus ‘Write to Life’. Dit is een werkgroep van Freedom from Torture die met lezingen en cursussen mensen bewust wil maken van de gevolgen van martelen.

    • Roderick Nieuwenhuis