Van meditaties profiteert Nederland niet zoveel

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: de meerwaarde van meditatie en een balkon op het noorden

None

In het Sidhadorp in Lelystad wordt twee keer per dag gemediteerd. Eten koop je er in de biologische winkel of doe je in het vegetarische restaurant, als je ziek bent ga je naar het Ayurvedisch gezondheidscentrum en je kinderen gaan naar de Maharishi basisschool waar ze met transcendente meditatie innerlijke rust vinden.

De gemeenschap wordt beheerd door een stichting, die de ongeveer driehonderd huizen in de wijk verhuurt en van haar leden een maandelijkse vergoeding int. De stichting wil de ideale omstandigheden creëren voor transcendente meditatie; met eigen woon- en werkgelegenheid, onderwijs en gezondheidszorg. Met als hoger doel „een zodanige invloed uit te oefenen op het collectieve bewustzijn van de Nederlandse bevolking, dat negatieve tendensen gaan verdwijnen en worden omgebogen in positieve ontwikkelingen.”

Met deze nobele doelstelling in de hand voert de stichting de ANBI-status (algemeen nut beogende instelling) en profiteert zo van een aantal belastingvoordelen. Totdat deze status wordt ingetrokken door de Belastinginspecteur. Mediteren is volgens de Belastingdienst vooral gericht op persoonlijke ontwikkeling en heeft weinig te maken met het algemeen belang.

De rechtbank Noord-Nederland, waar de zaak uiteindelijk terechtkomt, overweegt dat in ruil voor de ANBI-status de activiteiten van de stichting voor minimaal 90 procent het algemeen nut moeten dienen. Omdat de stichting zoveel mogelijk mensen aan het mediteren wil hebben en met dat doel voor huisvesting zorgt, vindt de rechter dat de particuliere consumptieve belangen het algemeen belang overstijgen. Het persoonlijke welzijn van de Sidhadorp-bewoners kan een gunstig effect hebben op de omgeving, al betwijfelt de rechtbank zelfs dat, maar dat is hoe dan ook ondergeschikt aan de individuele belangen. De ANBI-status is dan ook terecht ingetrokken.

    • Nelleke Koops